Опубліковано: 7 Червня, 2023. Переглядів: 428


Призовникам, військовозобов’язаним та резервістам присвоюють індивідуальний електронний код. Навіщо він?

Окремі номери, які складатимуться із 19 цифр, дозволять пришвидшує ведення військово-облікової документації.

В Україні продовжили воєнний стан та загальну мобілізацію до 18 серпня. Тож військовозобов’язаним і надалі вручатимуть повістки.

Крім того чоловікам призовного віку відтепер присвоюють електронний код.

Яка його функція і чи обов’язково йти до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), щоб отримати свій номер?

— Електронний код — це окремий номер запису в Єдиному державному реєстрі призовників, — пояснює Олександр Косінський, тимчасовий виконувач обов’язків начальника відділу військового обліку, бронювання та впровадження ЄДР військовозобов’язаних сектору мобілізаційно-оборонної роботи Хмельницького обласного ТЦК та СП. — За допомогою електронного коду в реєстрі військовозобов’язаних можна досить швидко знайти відомості про будь-яку особу, яка перебуває на військовому обліку. У базу даних досить ввести 19 цифр — і на екрані комп’ютерного монітора з’явиться абсолютно вся інформація про призовника, військовозобов’язаного чи резервіста: прізвище, ім’я по батькові, дата народження, дані про військово-облікову спеціальність та інші.

Причому за цим окремим номером можна перевірити особу з будь-якого територіального центру комплектування та соціальної підтримки, незалежно від регіону. Це значно спростить роботу працівників ТЦК та СП. І дасть можливість уникнути неприємних ситуацій, які інколи трапляються в період воєнного стану.

— Яких? 

— Наприклад, мешканець Хмельниччини поїхав у Львівську область. Там йому вручили повістку і мобілізували. Львівський ТЦК не встиг своєчасно поінформувати про це колег із Хмельницького ТЦК, де військовозобов’язаний перебуває на обліку. А ті починають його шукати, щоб вручити повістку. Тепер же за допомогою окремого номера можна буде з’ясувати і те, чи особу мобілізовано. Окремий номер значно пришвидшує ведення військово-облікової документації. Саме завдяки йому не потрібно шукати всю інформацію в картотеках, вона вже наявна в електронній формі.

— Чи повинен військовозобов’язаний пам’ятати свій електронний код? 

— Це не обов’язково. Його роздруковують і вклеюють у військовий квиток. Для цього не потрібно терміново йти до ТЦК. Код можуть вклеїти у військовий квиток, коли військовозобов’язаного покличуть для звіряння даних або проходження військо-лікарської комісії. Згоди на присвоєння коду, згідно із законом, не потрібно.

Наразі база даних Єдиного державного реєстру військовозобов’язаних у стадії формування. Цей процес планується завершити до кінця року. Коли база даних буде наповнена, вона стане доступною і для інших силових структур, які у разі потреби зможуть почерпнути з неї всю потрібну інформацію про ту чи іншу особу.

Микола Заверуха, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...