Опубліковано: 3 Червня, 2023. Переглядів: 327


Сяйво да Вінчі й “Полунична” повня. Де і коли можна спостерігати за цими небесними явищами?

Уже 4 червня можна буде побачити Полуничний місяць, а наступне сяйво да Вінчі – починаючи з 20 червня.

Яскравий тоненький серп Місяця та ледь освітлена решта частини місячного кола, наче його прикрито темною вуаллю — таку картину на небі можна було спостерігати упродовж останнього тижня травня. Це явище називають сяйвом да Вінчі.

Чи правда, що воно повторюється лише раз на десять років?

— Сяйво да Вінчі — це ефект, коли на небі можна побачити не тільки освітлений яскравий півмісяць, а й підсвітлену темну поверхню місячного кола, — пояснює астрофізик Володимир Кажанов. — Це пов’язано з тим, що сонячне світло відбивається від Землі на Місяць.

Таке світіння вперше описав великий художник і вчений епохи Відродження Леонардо да Вінчі. Він припускав, що “попелясте світіння” з’являється на небі через світло, що його відбивають земні океани. Дуже прогресивна, як на ХVI століття, думка! Геніальний Леонардо недооцінив лише одного: чудово відбивають світло не лише океани, а й решта поверхні Землі, особливо та, що вкрита льодовиками.

Якщо дивитися з поверхні супутника на Землю, то наша планета у 50 разів яскравіша за нього! На Місяці ніколи не буває по-справжньому темної ночі завдяки сонячному світлу, яке відбивається від Землі.

— Коли знову можна буде побачити сяйво да Вінчі? Чи правда, що воно повторюється лише раз на десять років? 

— Ні, його можна бачити щомісяця за ясної погоди, коли наш супутник росте, особливо — навесні та влітку. Після 22.00 — 23.00 потрібно знайти місце, звідки добре буде видно Місяць — на західній частині неба. Яскравий серп становитиме лише 5% місячного диска, а решта поверхні буде слабо підсвічена, що забезпечить ефект вуалі. Знову побачити сяйво да Вінчі можна буде, починаючи з 20 червня. А саме тепер наш супутник уже сяє, як кругла космічна жарівка, і 4 червня входить у фазу першої літньої повні, яку ще називають “Полунична” (бо під впливом гравітації, як зауважено, добре дозрівають полуниці).

Ірина Конторських, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...