Опубліковано: 30 Травня, 2023. Переглядів: 573


Коли починається Русальний тиждень 2023 року: історія, традиції, народні прикмети

Русальний тиждень, Троїцький тиждень, Русалчин тиждень або Нявський тиждень — різні назви седмиці після Зелених свят.

Наші предки вірили, що в цей період душі покійних перебувають серед живих.

Що не можна робити в Русальний тиждень і які традиції існують?

Про це – у матеріалі ТСН.

Тиждень називали Русальним тому, що за легендами душі дівчат, які покінчили життя самогубством, перетворюються на русалок і зачаровують молодиків своїм співом.

Коли починається Русальний тиждень

Зазвичай Троїцький тиждень починається після свята Трійці. 2023 року це буде 5 червня. Здавна вірили, що в час, коли на полях квітне жито, русалки покидають воду та ходять вночі по лісах, залоскочуючи зустрічних до смерті. Найнебезпечнішим днем цього тижня вважався перший четвер після Трійці, який називали Русальний Великдень. В цей день русалки набуювать людьскої подоби і навіть можуть споживати звичайну їжу.

Традиції на Троїцький тиждень

Що не можна робити в Русальний тиждень?

Впродовж Нявського тижня русалки виходять з води і гуляють, шукаючи смертних, тому було заборонено виходити в поле чи ліс. Також в цей період намагалися не купатися у водоймах, адже вірили, що русалки можуть залоскотати і затягнути на дно. Взагалі намагалися не братися за важку роботу.

Єдині, хто не дотримувався заборон, були молоді дівчата. Вони часто збиралися групами, ходили до річок, плели там віночки з різнотрав’я і влаштовували інші ритуальні обряди. Існувало повір’я, що так можна “вмовити” русалок послати хорошого нареченого. Вінки, які плели цього тижня, зберігали аж до наступного понеділка.

Жінки впродовж семи днів згадували в молитвах дітей, які померли, особливо тих, що не були хрещені. Інакше в оселі могли посилитися злі духи. Щоб захиститися від русалок, люди носили з собою захисне зілля з полину та любистку. Інколи на підвіконні клали гарячий хліб, щоб накормити нечисту силу. На деревах розвішували рушники чи полотно, щоб русалки, коли вийдуть з води, мали у що вдягнутися.

В понеділок (на кінець Русалчиного тижня) влаштовували проводи русалок. Дівчата та жінки плели вінки, одягали чисту одежу, співали обрядові пісні, виходили в поле. Також промовляли такі слова: “Ідіть, русалоньки, йдіть, і наше жито не ломіть”. Йшли додому опівночі, коли всі духи поверталися туди, звідки вони прийшли.

Народні прикмети і повір’я на Русальний тиждень

Здавна існувало повір’я, якщо русалка зустріне людину, то вона загадує загадку. Якщо дати правильну відповідь, вона зникне, якщо ж ні — залоскоче до смерті. Тому в цей період носили з собою полин, якого, за легендами, бояться русалки.

Щоб русалки не нищили жито, а захищали посіви від негоди, на поле несли свіжоспечений на освяченій воді хліб. Головним кольором тиждня вважався зелений, тому практично всі обряди проводили в траві, а будинки прикрашали освяченими травами, щоб відлякати злих духів.

Багато повір’їв серед дівчат були пов’язані з русалками. Наприклад, вірили, якщо задобрити їх, то можна отримати гарного нареченого. Для цього ворожили і носили красиві вінки до водойм. Для ворожінь використовували березові гілки.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...