Опубліковано: 28 Травня, 2023. Переглядів: 931


5 змін у родимках, які можуть вказувати на меланому. Чим небезпечна хвороба й що її спричиняє?

За даними ВООЗ, щороку в світі 48 тисяч людей помирають від цієї онкохвороби.

В Україні кожного року діагностують майже три тисячі нових випадків меланоми.

Меланома вважається однією із найагресивніших форм раку шкіри, адже швидко росте й стрімко поширює метастази в усьому організмі.

— Меланома — це злоякісна пухлина, яка розвивається з меланоцитів, — клітин, що виробляють меланін (він відповідальний за вироблення пігментів і захист від ультрафіолетових променів), — каже Наталія Зиб’юк, дорослий та дитячий дерматовенеролог.

— Які причини виникнення меланоми? 

— Надмірне потрапляння ультрафіолетового світла на шкіру, вплив хімічних канцерогенів, спадкова схильність, — зазначає Григорій Сулим, дерматовенеролог.

● Н. Зиб’юк:

— Раніше вважалося, що травмування родимки призводить до меланоми. Проте цю гіпотезу вже спростовано.

— Де може розвинутися меланома? 

● Н. Зиб’юк:

— Злоякісна пухлина утворюється зазвичай на шкірі, зрідка — на очних яблуках, під нігтями, на слизових. Вона може деякий час зовсім не турбувати людину, а може й проявлятися через свербіж, кровоточивість, завдавати дискомфорт чи біль.

Якось до мене прийшов на огляд пацієнт. Йому заважали три родимки на спині. Після їхнього огляду ми не виявили злоякісних ознак. Проте на задній гомілці побачили невеличке утворення. Гістологічне дослідження підтвердило діагноз — меланома. Пацієнта направили на висічення пухлини й на дообстеження, щоб виключити наявність метастазів. На щастя, пухлина була на ранній стадії, обійшлося лише її хірургічним видаленням.

— Хто найбільш схильний до меланоми? 

● Н. Зиб’юк:

— Люди з дуже світлою шкірою, русявим чи рудим волоссям, зеленими або блакитними очима. А також — прихильники соляріїв і тривалого перебування під сонцем. Окрім того, у групі ризику люди, які мали серйозні опіки в дитинстві. Зауважу, що приблизно 10% меланом — спадкові. Тому, якщо в родині були випадки цієї хвороби, варто не просто перевірятися раз на рік у лікаря-дерматолога, а й регулярно проводити самоогляди.

— Найчастіше рак шкіри розвивається у родимках (невусах), тому важливо стежити за їхнім виглядом. Пацієнт повинен раз на місяць робити самостійні огляди власного тіла, просити рідних чи близьких оглянути важкодоступні місця, — додає Маргарита Воінкова, лікарка-інтерн дерматологічної клініки. — Для зручності самооглядів можна використовувати алгоритм з умовною назвою АКОРД. Це абревіатура, яка допоможе визначитися, чи є потреба обстежитися ретельніше.

— Розкажіть, будь ласка, конкретніше про цей алгоритм. 

● М. Воінкова:

— Оглянувши родимку або інше утворення на шкірі, дайте відповіді на такі запитання: А — асиметрія. Чи родимка асиметрична? К — край. Чи край родимки нерівний, рваний? О — окрас. Чи є зміни в кольорі родимки, вкраплення, зникнення забарвлення? Р — розмір. Чи родимка більша ніж 6 мм? Д — динаміка. Чи родимка росте? Чи є на ній кірочки, тріщинки, кровоточивість? Якщо хоча б одна відповідь “так”, необхідно якнайшвидше звернутися до фахівця. Відомо, що найменша меланома, яку виявляли, мала розмір 1,5 міліметра. Тому розраховувати винятково на власний огляд тіла також не варто.

— Яка профілактика цієї хвороби? 

● Н. Зиб’юк:

— Варто пам’ятати правила безпечного перебування на сонці. Для профілактики меланоми та інших видів раку шкіри влітку потрібно використовувати сонцезахисні креми, носити легкий одяг з довгим рукавом, а також окуляри і капелюх. Зауважу, що 90% меланом виліковні на ранніх етапах.

Анастасія Коваль, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...