Опубліковано: 25 Травня, 2023. Переглядів: 2210


Нововведення для автовласників: уряд ухвалив важливе рішення

З травня українці можуть продавати свої автомобілі разом із державними номерними знаками. Передавати їх новому власнику можна безплатно. Відповідні зміни зафіксовані в урядовій постанові. А загалом відомо про ще сім нововведень, які спростять життя автовласникам. Деякі з них уже також вступили в силу. Зокрема, транзитні номерні знаки, яких видавали приблизно півтора мільйона щороку, скасували.

“Вже є можливість отримати номерні знаки свого регіону в тій області, де покупець придбав машину, — каже Олег Назаренко, генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів. — Фактично останнім часом червоні номерні знаки були зайвими. Але ж, якщо людина принципово хоче зареєструвати автомобіль у своїй області, то уряд зберіг таку можливість”.

Ще одна зміна стосується купівлі транспортних засобів за довідкою-рахунком.

“Паперові довідки-рахунки перевели в електронну площину, але виробники все одно повинні були купувати так звані зелені акти у сервісних центрах МВС, і це впливало на вартість машини. Тепер покупець авта не платитиме за ті паперові захищені папірці, бо все одно вся інформація є в електронній формі”, — розповідає Олег Назаренко.

Також уряд скасував обов’язкові нотаріальні довіреності при реєстрації транспортних засобів.

“Наприклад, купив я автомобіль і не маю часу відвідувати сервісний центр, а хочу відправити туди свого представника, — пояснює Олег Назаренко. — Або ж новий автовласник воліє, щоб менеджер салону поставив його машину на облік. Дотепер треба було надати нотаріальне доручення для постановки на облік, а це коштувало 2000 гривень. Тепер у договір купівлі-продажу можна внести пункт, за яким людина довіряє іншій особі поставити її машину на облік. Фактично, це удар по так званих рішалах, бо ж дотепер люди часто зверталися до них, щоб не топтати пороги нотаріусів”.

Ще чотири нововведення уряд обіцяє запровадити у найближчі місяці. Так, уже у червні реєстрацію транспортних засобів дозволять здійснювати автосалонам. Там можна буде отримати свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу та номерний знак без потреби відвідувати сервісний центр МВС.

Із серпня Кабмін планує запустити онлайн-купівлю номерних знаків. Тож кожен громадянин, запевняють урядовці, зможе перевірити, які знаки в наявності, забронювати їх онлайн на десять діб і придбати в зручний час.

А вже у вересні українці зможуть через застосунок Дія придбати або продати автомобіль. Під час процедури купівлі-продажу будуть залучені лише продавець, покупець та два їхні смартфони.

“Це величезний шанс побороти корупцію у сервісних центрах, — вважає Станіслав Бучацький, голова Інституту досліджень авторинку. — Людям не треба буде стояти в чергах, брати талончики. За моєю інформацією, щороку сервісні центри здійснювали 1 — 1,2 мільйона операцій зі зміни власника транспортного засобу. Утім, навряд чи українці масово ігноруватимуть сервісні центри й торгуватимуть машинами через Дію. По-перше, не всі мають смартфони, електронні підписи. По-друге, багато хто не довіряє Дії”.

Крім того, уряд анонсував скасування обов’язкової технічної експертизи під час продажу авто. Її проводитимуть лише в тому випадку, якщо покупець виявить ініціативу перевірити технічний стан машини.

“Так, є машини з так званими перебитими кодами кузова, є крадені, але їх небагато, — каже Станіслав Бучацький. — До речі, в Європі покупці не звертаються до експертів при купівлі автомобіля. Зауважу, що в Україні огляд експерта став обов’язковим лише з 14 грудня 2022 року. Раніше він був добровільним, але люди цього не знали. Вони приходили у сервісні центри, де їх добровільно-примусово скеровували до експерта”.

Олег Зубарук, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...