Опубліковано: 24 Травня, 2023. Переглядів: 408


У змій — сезон парування. Що треба знати про плазунів, аби не наразитись на небезпеку?

Якщо вкусила змія, потрібно уповільнити свій рух, щоб отрута швидко не поширювалася в організмі.

Двох людей у стані середньої тяжкості госпіталізували до лікарень Полтавської області. Змії вкусили їх прямо на обійсті. Випадок укусу змії зафіксовано і на Львівщині.

— У Бродівську центральну міську лікарню надійшов 66-річний чоловік з діагнозом — зміїний укус правої кисті, — розповідає Ігор Курус, заступник начальника відділу зв’язків із ЗМІ та роботи з громадськістю ГУ ДСНС України у Львівській області. — Лікарі надали потерпілому медичну допомогу, від госпіталізації він відмовився.

— Сезон активності змій уже розпочався, щоправда, з певним спізненням через похолодання, — каже Олексій Марущак, молодший науковий співробітник Інституту зоології імені І. І. Шмальгаузена НАН України, експерт ГО “Українська природоохоронна група” (UNCG). — Змії стають активними, коли температура повітря вдень доходить до 15 — 20 градусів тепла. Період активності триватиме приблизно до жовтня. Однак тепер вони можуть бути агресивнішими через сезон парування.

— Нерідко змії підповзають до осель. Як це пояснити? 

● О. Марущак:

— Часто для зимівлі змії використовують якісь споруди, особливо полюбляють занедбані приміщення. Адже там живуть гризуни, якими й живляться плазуни. Цьогоріч до мене звернулись люди, які купили дачну ділянку на Житомирщині. Три роки там ніхто не жив. Мені повідомили, що з гаража щодня виповзає гадюка погрітись на сонці. Ми відловили її й випустили в іншому місці.

— Нагадайте, отруйні змії яких видів водяться в Україні і де саме. 

— Гадюка звичайна та гадюка степова. Також трапляється підвид гадюки звичайної — гадюка Нікольського. Вона здебільшого чорна. Загалом отруйні змії бувають різного кольору — сірі, чорні, буро-коричневі, але характерною ознакою гадюки є зигзагоподібний візерунок на спині.

Гадюка звичайна найчастіше трапляється у Карпатах, на Поліссі, на Закарпатті, у Харківськії області, а також у Середньому Подніпров’ї. Степова гадюка поширена на Півдні. У цьому регіоні також трапляється гадюка Нікольського. Змії ховаються та полюють у заростях, але в першій половині дня полюбляють вилазити на відкриту місцевість і грітись під сонцем. Тож їх можна зустріти на дорогах, у камінні. Зауважу, що змії ніколи не нападають першими. Як правило, роблять це для самозахисту.

— Чим небезпечний зміїний укус? 

— Отрута змії має гемолітичну дію (спричиняє руйнування червоних кров’яних тілець крові). Що більша у людини вага, тим легше вона переносить дію отрути. Для дорослої людини смертельної небезпеки нема. А от діти, люди похилого віку з хронічними хворобами — у зоні ризику. Серед симптомів — набряк у місці укусу, запаморочення, нудота, підвищення температури тіла, запалення лімфатичних вузлів.

— Як діяти, якщо вкусила змія? 

— Найперше — зателефонувати на 103. Тим часом вжити антигістамінний препарат, знезаразити ділянку укусу, наприклад, накласти на неї антисептичну пов’язку. Також важливо уповільнити свій рух, категорично не можна бігти, адже тоді отрута поширюватиметься в організмі. Треба споживати багато рідини, щоб отрута швидше виводилась з організму.

Не можна припікати місце укусу, накладати на нього шину чи дуже тугу пов’язку — якщо локалізувати отруту в одному місці, можливі некроз, гангрена кінцівки. Не раджу відсмоктувати отруту, якщо не певні, що у ротовій порожнині немає ран.

— Що ще порадите? 

● І. Курус:

— Якщо випадково побачили змію — не панікуйте, не наближайтесь до неї і не робіть різких рухів, а спокійно відійдіть. У цих плазунів поганий зір та слух, але вони вловлюють вібрації та реагують на рух. Особливо уважним треба бути у місцях, де можна зустріти змій: висока трава, кущі, ліс. Якщо йдете до лісу, обов’язково надягніть високе, щільне взуття, яке не зможе прокусити змія.

● О. Марущак:

— Коли ж побачили змію біля своєї оселі, у жодному разі не можна ловити її голими руками. Слід обережно (віником або палицею) по змозі помістити плазуна у відро, закрити і випустити у лісі. У жодному разі не треба вбивати гадюку. Адже змії регулюють чисельність гризунів. Також ними живляться птахи деяких видів.

Юлія Голодрига, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...