Опубліковано: 22 Травня, 2023. Переглядів: 223


Виплати допомоги на дітей одиноким матерям і соцдопомоги малозабезпеченим сім’ям. Що змінилося?

Цю допомогу не призначать, якщо до складу сім’ї входять особи, які мають на депозитному банківському рахунку понад 100 тисяч гривень.

Нові умови надання державних соціальних допомог передбачені постановою Кабміну №340.

То хто втратить право на державні виплати?

Подробиці – у матеріалі.

— Відтепер допомога на дітей одиноким матерям та державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям не призначається, якщо до складу сім’ї входять особи, які протягом року перед місяцем звернення за допомогою здійснили операції на суму, що перевищує 50 тисяч гривень, — розповідає Леся Дронь, заступниця начальника управління соцзахисту Львівської міськради.

— Про які операції йдеться? 

— Це купівля транспортних засобів, цінних паперів, будматеріалів, товарів довгострокового вжитку, послуг (крім медичних, освітніх та житлово-комунальних), земельної ділянки, нерухомого майна, квартири або будинку, але крім житла, отриманого або придбаного за рахунок державного чи місцевого бюджету. Багато людей через воєнні дії втратили житло. Їх забезпечують помешканням за рахунок коштів з державного або місцевого фонду. Тож витрати на придбання такого житла не враховуються при обчисленні сукупного доходу при призначенні соцдопомог.

— У яких ще випадках допомогу на дітей одиноким матерям і допомогу малозабезпеченим не призначать? 

— Якщо була купівля безготівкової або готівкової іноземної валюти на суму понад 50 тисяч гривень (крім валюти, отриманої від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних чи освітніх послуг). А також — якщо здійснювалися платежі щодо правочинів, за якими передбачено набуття майнових прав на нерухоме майно або транспортні засоби (крім об’єктів спадщини та дарування).

Допомога на дітей одиноким матерям та державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям не призначається й у випадку, якщо до складу сім’ї входять особи, які мають на депозитному банківському рахунку понад 100 тисяч гривень.

— Які ще зміни передбачені? 

— Надано право на призначення допомоги на дітей одиноким матерям та державної соцдопомоги малозабезпеченим сім’ям у разі купівлі квартири (будинку) протягом пів року після продажу іншого помешкання, яке було єдиним житлом. Звичайно, що сума доходу від продажу квартири чи будинку буде більшою ніж 50 тисяч гривень. Та якщо впродовж наступних шести місяців після цього особа купує нове помешкання, то доходи від продажу не додаються до сукупного доходу сім’ї. Є ще одна важлива зміна.

— Яка? 

— Допомога на дітей одиноким матерям і малозабезпеченим сім’ям відтепер призначається, якщо у складі сім’ї є особа, яка перебуває у трудових відносинах і за яку не сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ) у розмірі, не меншому від мінімального (сумарно протягом трьох місяців періоду, за який враховуються доходи). Якщо відсутні відомості про сплату ЄСВ, то виходить, що особа офіційно не працює. Але якщо роботодавець повідомить, що це з його вини виникла заборгованість зі сплати ЄСВ, то допомогу призначать.

Богданна Мартиник, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...