Опубліковано: 15 Травня, 2023. Переглядів: 317


Уряд спростив призначення допомоги при народженні дитини. Яких родин це стосується?

Тепер не вимагається фізична присутність одного з батьків при подачі документів для оформлення цієї допомоги.

Батьки, в яких під час тимчасового перебування за кордоном народилась дитина, відтепер можуть дистанційно подати документи на призначення допомоги при її народженні. Це передбачає постанова Кабміну №340.

— До ухвалення цієї постанови жінки, які народили дитину за кордоном, могли лише після повернення в Україну отримати допомогу. Адже для цього вимагалася фізична присутність одного з батьків: потрібно було особисто звернутися до органу соціального захисту населення, — розповідає Оксана Смолій, директорка департаменту соціального захисту населення Тернопільської ОВА. — І справді, були такі випадки, коли жінки приїздили з-за кордону лише для того, щоб оформити цю допомогу.

— Що передбачають зміни?

— Один з батьків або опікунів, який тимчасово перебуває за межами України, може надіслати поштою заяву на призначення допомоги при народженні дитини до органу соцзахисту населення за зареєстрованим місцем проживання. Також можна надіслати видані компетентними органами країни перебування і легалізовані в установленому порядку документи, що засвідчують народження дитини. Це не стосується осіб, які перебувають на території держави, визнаної законом державою-окупантом.

— Протягом якого часу треба надіслати документи? 

— Звертатися по допомогу зазвичай можна протягом 12 місяців після народження дитини. Однак на час дії карантину, який в Україні так і не скасовано офіційно, цей термін продовжено безпосередньо до скасування карантину плюс місяць.

Нагадаю, допомогу при народженні дитини призначають у розмірі 41 280 гривень. Виплата здійснюється одноразово в сумі 10 320 гривень, решту виплачують протягом наступних 36 місяців рівними частинами (по 860 гривень щомісяця).

Юля Томчишин, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...