Опубліковано: 13 Травня, 2023. Переглядів: 975


Небезпечна отрута з банки. Чим загрожує ботулізм і як від нього вберегтися?

59-річний мешканець Хмельниччини потрапив до лікарні, скуштувавши консервованих огірків, а 45-річний житель Волині – споживши гриби домашнього приготування.

Медики діагностували у хворих ботулізм. Якщо вчасно не звернутися по допомогу до медиків, можливий летальний наслідок.

Які симптоми цієї хвороби і як від неї вберегтися?

— Ботулізм — це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини, — розповідає Валентина Довжик, лікарка-епідеміологиня Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України. — Найчастіше випадки захворювання пов’язують із вживанням м’ясних консервів, паштетів, грибів. Часто збудник ботулізму трапляється у в’яленій рибі, особливо, якщо в неї товста м’язова тканина, і навіть — у солоному салі.

— А як ботулотоксини можуть потрапити у консервацію? 

— Збудником ботулізму є бактерія Clostridium botulinum. Спори клостридій поширені у природі, вони надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних чинників.

Спори разом з грунтом потрапляють на овочі, фрукти, гриби, з планктоном і водоростями — у кишківник риб, з кормами та грунтом — у кишківник свійських тварин. Нерідко домашні консерви виготовляють, недостатньо стерилізуючи, тому вони й стають причиною важкого захворювання.

Підступність ботулізму в тому, що заражені токсином продукти не відрізняються від безпечних — не змінюється ні їхній запах, ні смак, не здувається покришка консервів.

— Які симптоми ботулізму? 

— Погіршення зору, роздвоєння предметів, мерехтіння в очах. Паралельно з’являється нудота, блювання, біль у животі, загальна слабкість, біль голови, запаморочення. Також важко говорити, ковтати, дихати. Якщо вчасно не звернутися по допомогу до медиків, можливий летальний наслідок.

До речі, перші симптоми ботулізму можуть з’явитися вже через дві години після споживання зараженої їжі. Але зазвичай вони проявляються через 12 — 24 години, а буває, що й на четверту добу.

Ботулізм лікують лише в інфекційному стаціонарі введенням протиботулінічної сироватки. Вона блокує токсин і не дає йому поширюватися з кров’ю по організму.

— Як вберегтися від небезпечного отруєння? 

— Варто піддавати термічній обробці домашню консервацію. Зокрема, м’ясні чи рибні консерви перед вживанням треба просмажити на сковорідці 15 — 30 хвилин. Фрукти, овочі та гриби ретельно помити перед консервуванням від бруду, глини, адже саме там може бути небезпечна бактерія. При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, потрібно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кислого середовища.

Юля Томчишин, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...