Опубліковано: 11 Травня, 2023. Переглядів: 362


Лікарі кажуть про циркуляцію в Україні чотирьох вірусів. Що можна підхопити?

Усі віруси поширюються повітряно-крапельним шляхом, тому тим, хто захворів, слід залишатися вдома, щоб не інфікувати інших.

Попри весняне тепло, українці стали масово хворіти. Симптоми здебільшого такі, як при звичайній застуді — підвищується температура тіла, з’являється нежить, кашель. Який саме збудник спричиняє таке погіршення самопочуття?

— Відповідно до моніторингу, симптоми застуди на цей час викликає не один збудник, — пояснює Наталія Іванченко-Тімко, генеральна директорка ДУ “Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України”. — Тепер одночасно циркулює аденовірус, риновірус, коронавірус, і знову виявляємо грип. Саме ці чотири віруси на сьогодні домінують.

— Перебіг хвороби залежить від збудника? 

● Н. Іванченко-Тімко:

— Аденовірусна інфекція, крім ознак застуди, спричиняє кон’юнктивіт (запалення кон’юнктиви ока), що супроводжується виділеннями з очей. Можливі біль у животі, пронос, тому недугу в народі називають кишковим грипом. Риновірусна інфекція спричиняє закладеність носа, рясні виділення, гугнявість.

— А які симптоми спостерігають у хворих на коронавірус і грип? 

● Н. Іванченко-Тімко:

— Частина пацієнтів із коронавірусом втрачає нюх і смак. Загалом же цей вірус провокує кашель, нежить, підвищення температури тіла.

— Тепер реєструють мутований ковід, — додає Віктор Петров, кандидат медичних наук, головний інфекціоніст Ужгорода. — У молодих людей він переважно минає легше. В осіб старшого віку й людей з ослабленим імунітетом ураження зазнають органи дихання, зокрема легені. Крім того, у частини хворих виникають розлади в роботі кишківника та шлунка.

На відміну від ковіду, перебіг грипу з перших днів є важким, симптоматика — дуже яскрава. Раптово підвищується температура тіла до 38 — 39 градусів, у хворого сильний кашель, нежить та слабкість.

— Як допомогти собі з появою перших симптомів застуди? 

● Н. Іванченко-Тімко:

— Противірусна терапія найбільш ефективна в перші п’ять днів, тому дуже важливо одразу ж звернутися до сімейного лікаря. Також потрібно зробити тест на коронавірус, бо противірусні препарати, які призначають при коронавірусі та при грипі, різняться.

Але незалежно від того, який вірус призвів до погіршення самопочуття, основне правило: захворів — залишайся вдома. Адже всі ці віруси поширюються повітряно-крапельним шляхом. Крім того, організм має набратися сили, аби подолати вірус, тому потрібні ліжковий режим, часте тепле пиття, зменшення фізичного навантаження.

В іншому разі підвищується небезпека розвитку ускладнень чи загострення хронічних хвороб. До групи ризику насамперед належать вагітні, хворі з порушенням у роботі імунної системи, літні люди.

Лариса Пецух, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...