Опубліковано: 11 Травня, 2023. Переглядів: 277


Облікова ставка у США зросла до найвищого за п’ятнадцять років рівня. Чи подорожчає долар?

Федеральна резервна система вдесяте поспіль підвищила облікову ставку з 5 до 5,25% річних. Це найвищий рівень ставки за останні п’ятнадцять років.

Що змушує ФРС США іти на такий крок і як це може позначитися на вартості долара в Україні? З’ясовуємо у розмові з кандидатом економічних наук Олександром Савченком та фінансовим аналітиком Євгеном Пенцаком.

— Чим зумовлене стрімке підвищення облікової ставки у США? 

● Є. Пенцак:

— ФРС США почала підвищувати облікову ставку ще з березня минулого року. У 2022 році було аж сім таких кроків — на кінець року ставка зросла до 4,25 — 4,5%. До таких заходів центральний банк вдався через різке зростання інфляції у США. Її показник сягнув сорокарічного максимуму — понад 5%. Мета ж ФРС — втримати інфляцію на рівні 2%. Схоже на те, що нового підвищення ставки не буде. Але, як вважають експерти фінансового ринку, суттєвого її зниження до кінця року також не варто очікувати.

Загалом ситуація у США під контролем, за винятком стелі державного боргу. Тепер багато що залежить від того, чи вдасться Байдену домовитися з республіканцями й підвищити верхню боргову межу, щоб уникнути дефолту. Час Х настане 1 червня.

— Чи вплине підвищення ставки у США на вартість долара, зокрема й в Україні? 

● О. Савченко:

— Теоретично, якби у нас був вільний ринок, то така політика ФРС сприяла би зростанню курсу долара. Тому що більше грошей виходило би з України для того, щоб інвестувати в американські облігації, які нині мають непогану дохідність. Та оскільки у нас немає ринкового зв’язку із Заходом і ми лише отримуємо допомогу, то підвищення облікової ставки загалом не вплине на курс долара в Україні.

● Є. Пенцак:

— Водночас маємо розуміти, що позиції долара у світі слабшають, багато країн переходять на інші резервні валюти.

Що ж до України, то золотовалютні резерви НБУ нині рекордні (приблизно $35,9 млрд. — Авт.). Міжнародні партнери допомагають нам тримати долар під контролем. Тому найближчим часом готівковий курс навряд чи зміниться, він зберігатиметься на рівні 37 — 39 гривень за долар.

Наталія Васюнець, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...