Опубліковано: 8 Травня, 2023. Переглядів: 781


Рак гортані — хвороба, яка краде голос. Чому виникає патологія, і хто має шанс її побороти?

Захриплість, часте покашлювання, лоскіт у горлі… Ці, на перший погляд, звичні симптоми застуди чи стресу можуть бути ранніми сигналами про дуже небезпечне захворювання.

За статистикою, 60 — 70 відсотків випадків раку верхніх дихальних шляхів — це саме злоякісна пухлина, що розвивається з елементів епітелію гортані.

Докладніше про це розповіла Жанна Блесняк, хірургиня Подільського регіонального Центру онкології.

— Хто найбільше ризикує занедужати на рак гортані? 

— У групі ризику переважають чоловіки. Наприклад, торік в Україні було зареєстровано 1845 випадків раку гортані, і серед них тільки 82 — у жінок. Поширеність цієї патології саме у сильної статі наука пояснює впливом такого фактора, як куріння. Серед курців зі стажем рак гортані особливо поширений. Для епітелію небезпечні мікротравми, спричинені не лише тютюновим димом, а й алкоголем (він підсилює негативний вплив куріння), випарами фарб, лаків тощо. Тож ризикують занедужати на рак гортані і люди, що постійно працюють у запилених приміщеннях, вимушено вдихають аерозолі хімікатів.

Створює передумови для онкоперетворення і вживання певних гарячих напоїв. Так, є наукові дослідження закордонних учених, що свідчать про зв’язок між виникненням раку гортані й регулярним вживанням кофеїновмісного чаю мате — він особливо популярний у народів південноамериканського континенту.

— Які перші характерні симптоми цієї патології? 

— Нерідко йдеться лише про один симптом — захриплість. Характерним сигналом є також подразнення горла, хронічний кашель, відчуття стороннього тіла в горлі. З ростом новоутвору неприємних симптомів більшає. Хворого турбує біль у горлі, що посилюється при вживанні їжі, з часом з’являються порушення ковтання і загальні ознаки інтоксикації: слабкість, швидка стомлюваність, підвищується температура тіла. Серед пізніших симптомів — сильна задишка. Вона виникає через поширення онкопроцесу і зменшення внаслідок цього голосової щілини. Хворому просто бракує повітря.

На жаль, люди часто недооцінюють ранні сигнали захворювання: “Захрип? Та це я холодної води випив! Вірус підхопив!” Але якщо захриплість не минає понад три тижні й звичне лікування не допомагає, раджу обов’язково звернутися до отоларинголога. А він, у разі потреби, скерує до фахівця-онколога.

— Яка діагностика раку гортані найбільш інформативна? 

— Усе починається з ларингоскопії. Це обстеження гортані за допомогою дзеркала і джерела світла, воно допомагає з’ясувати: захриплість спровокували респіраторне захворювання, алергія чи щось інше. Якщо є новоутвір, то з нього береться біоптат. І лише після лабораторного морфологічного дослідження — біопсії — пацієнту ставлять остаточний діагноз. Поширеність процесу досліджують за допомогою комп’ютерної томографії, обстежують лімфовузли шиї, легені. Хвороба, на жаль, нерідко дає і віддалені метастази, тож може знадобитися обстеження інших органів.

— Як лікують рак гортані? 

— Застосовують хірургічний, променевий і хіміотерапевтичний методи. Як правило, йдеться про комбінацію двох або й трьох методів. Це залежить від стадії й поширеності онкопроцесу. Якщо мова про 1 — 2 стадії, то можлива операція на гортані зі збереженням органа. На задавнених стадіях, на жаль, неминуче видалення гортані — ларингектомія.

— Ларингектомія — це цілковита втрата голосу? 

— У звичному сенсі, на жаль, так. Утім людина не втрачає здатності говорити. У мене є 46-річний пацієнт, за професією — викладач. Доволі пізно звернувся по допомогу, був уже дуже виснажений хворобою, із задишкою, з повним ураженням гортані. Через рік після ларингектомії чоловік цілковито відновився, вийшов на роботу, став працювати, щоправда, виконробом. І навчився говорити лише ротом. При цьому співрозмовник чує не сам голос чоловіка, а лише клацання його губ, язика. До речі, у багатьох пацієнтів це дуже добре виходить. Існують і голосові ендопротези, які встановлюються в стінку між стравоходом і трахеєю, протез допомагає відновити голос. Раз на пів року — вісім місяців такий протез потрібно змінювати. Інший варіант — електронна гортань. Це апарат, який видає звукове коливання, коли його прикладають до м’язів язика. Голос людини з електронною гортанню схожий на голос робота.

У мене і моїх колег є пацієнти, які після операції живуть 15 — 30 років (у випадку онкохвороби це дуже високий показник). Тож рак гортані — не вирок, але, як і при будь-якій іншій онкохворобі, важливо звернутися до фахівців якомога раніше.

Ірина Конторських, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...