Опубліковано: 22 Квітня, 2023. Переглядів: 326


Чим небезпечні кліщі та як від них уберегтись: поради медиків

Як тільки настає тепло й пробуджуються рослини, появляються небезпечні для людей і тварин кліщі. Найактивніші вони у квітні–червні та в серпні–жовтні.

Важливо пам’ятати, що небезпека від кліщів чатує не тільки в лісах чи парках, а й на будь-якому газоні. Кліщі найчастіше живуть у траві та чагарниках на висоті 20–60 см. Про те, як мінімізувати небезпеку від цих шкідників, нагадують у Центрі громадського здоров’я.

Серед найнебезпечніших захворювань, які переносять кліщі, ‒ кліщовий енцефаліт, бореліоз (хвороба Лайма), а також хвороба Міямото.

Щоб уберегтися від кліщів, насамперед потрібно подбати про відповідне вбрання перед прогулянкою. Обирати слід закрите взуття й одяг: із довгими рукавами, світлого кольору, бажано вдягнути штани й заправити їх у шкарпетки. Потрібно також мати кепку, панамку або косинку. Бажано закривати шию.

Для кращого захисту перед прогулянкою можна скористатися репелентом ‒ спеціальним засобом. Найчастіше він продається у вигляді аерозолю, що відлякує кліщів.

На прогулянці краще триматися ближче до центру стежки, не заходити в траву обабіч, адже там кліщів найбільше. Якщо збираєтесь зробити привал, звільніть місце для привалів від хмизу, гілок та сухої трави в радіусі приблизно 20–25 м.

Фахівці наголошують: коли кліщ чіпляється до вашого одягу, то залишається нерухомим, аж доки ви припините активно рухатись, сядете чи ляжете. Саме тоді він починає шукати місце прикріплення до тіла ‒ повільно переміщується знизу вгору. Це може може тривати від 30 хв до трьох і більше годин, або навіть кілька днів. Тому оглядати себе та своїх близьких варто щодвігодини прогулянки. Відчути укус кліща майже неможливо. Адже він виділяє знеболюючу речовину.

Одразу після повернення додому ще раз огляньте близьких, дітей і себе: найкраще це зробити в білій ванні з добрим освітленням. Ретельно обстежте своє тіло, особливо ділянки, покриті волоссям.

Удома потрібно випрати й попрасувати одяг. Одяг, у якому були на природі не варто залишати біля ліжка чи спати в ньому. Просте витрушування не допоможе позбутися кліща. Слід також добре перевірити речі, які брали на прогулянку. Якщо на природу брали домашнього улюбленця, його також обов’язково слід оглянути.

Огляд потрібно починати знизу ‒ від ступень, і поступово підніматися тілом вгору. Пам’ятайте, що від ретельності огляду залежить ваше здоров’я. Кліщ може триматися на тілі людини або тварини до 12 діб. Дорослих кліщів, що присмокталися, найчастіше помічають через 2–3 дні. Тоді на місці укусу з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується в розмірах.

Не всі кліщі переносять небезпечні збудники, однак їхні укуси можуть загрожувати людині близько 150 недугами. Найнебезпечніші з них: кліщовий вірусний енцефаліт, хвороба Лайма, гранулоцитарний анаплазмоз, моноцитарний ерліхіоз, Крим-Конго геморагічна гарячка, геморагічна гарячка з нирковим синдромом, туляремія.

Першим проявом хвороби Лайма є почервоніння на місці присмоктування кліща. Буває також головний біль, ломота у всьому тілі і млявість. Якщо не приступити до лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м’язів, нервової й серцево-судинної системи і навіть до інвалідності. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща: протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100%.

Кліщовий вірусний енцефаліт зазвичай починається з головного болю, гарячки, нудоти, блювоти, порушення сну. При цьому захворюванні переважно уражається центральна нервова система, що може призвести до інвалідності. А в окремих випадках ‒ до летальних наслідків. Заразитися можна не лише під час кровосмоктання кліща, але також якщо випадково його розчавити або розчесати місце укусу.

Якщо знайшли на тілі кліща, найперше потрібно звернутися до лікаря. У травмпункті допоможуть його витягнути й проконсультують щодо подальших дій. Якщо поблизу немає лікаря, видалити кліща можна й самостійно. Для цього використовують спеціальний пристрій для видалення кліщів. Він продається у ветеринарних аптеках. Треба притиснути його до шкіри, підсунути під кліща, акуратно розхитати “кровопивцю” з боку в бік, адже хоботок надійно “зацементовано” в ранці слиною тварини. А потім можна повільно викрутити нападника.

Витягти кліща можна й пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, або пінцетом чи петлею з нитки. Але робити це слід повільно, без ривків. Важливо видалити кліща разом із хоботком. Якщо ж він відірвався, рештки потрібно видалити стерильною голкою. Після видалення кліща ранку слід змастити антисептиком, а руки вимити з милом.

Видаленого кліща потрібно помістити у флакон, пробірку або іншу чисту посудину, покласти туди ж маленький шматочок травини та щільно закрити кришку. За направленням лікаря-інфекціоніста в лабораторній мережі здійснюють дослідження кліщів на наявність збудників.

Після видалення кліща протягом трьох тижнів спостерігайте за своїм станом. Щоденно вимірюйте температуру тіла. Якщо вона підвищується, або з’являються почервоніння на шкірі, яке продовжує збільшуватися, слід негайно звернутися до лікаря.

Лікарі нагадують алгоритм дій при укусі кліща: не тиснути, не виривати, не заливати олією чи спиртом. Місце укусу слід продезінфікувати, а кров здати на антитіла. За потреби слід пройти імунотерапію.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...