Опубліковано: 14 Квітня, 2023. Переглядів: 265


У Тихому океані виявили величезну тріщину, яка може спровокувати надпотужний землетрус

Вчені Вашингтонського університету побоюються, що діра в лінії розлому у Тихому океані може спровокувати катастрофічний землетрус, який знищить міста на північному заході США.

Розлом було виявлено у 2015 році біля берегів штату Орегон. Спочатку вченим було важко оцінити його небезпечність, але нещодавнє дослідження показало, що він може спровокувати потужні тектонічні коливання.

Про це повідомляє Daily Mail.

Дослідники дійшли висновку, що в цьому місці відбувається виток метану. На думку вчених, це частина механізму, що забезпечує плавний рух тектонічних плит. Тобто своєрідне мастило.

Співавтор дослідження Еван Соломон, доцент океанографії, який вивчає геологію морського дна, сказав, що вони побачили не просто бульбашки метану, а воду, що виходила з морського дна, як пожежний шланг.

“Я ніколи такого не бачив і, наскільки мені відомо, такого раніше не спостерігалося”, – сказав тоді Соломон.

Пізніше спостереження визначили, що рідина, яка витікала, була на 16 градусів за Фаренгейтом теплішою за навколишню морську воду і надходила безпосередньо з мегафрагми Каскадія, де температура становить приблизно від 300 до 500 градусів за Фаренгейтом.

“Втрата флюїду з інтерфейсу морського мегарозлому через ці насувні розломи має важливе значення, оскільки це знижує тиск флюїду між частинками осаду і, отже, збільшує тертя між океанічними і континентальними плитами”, – кажуть дослідники.

Каскадський мегатраст охоплює кілька великих американських мегаполісів, зокрема Сіетл і Портленд, штат Орегон, але також зачіпає частини Північної Каліфорнії та острів Ванкувер у Канаді.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...