Опубліковано: 14 Квітня, 2023. Переглядів: 344


Могилу приберу і гроші зароблю: українці організували новий бізнес перед святами

Через тиждень після Великодня — у Провідну неділю — українці підуть на кладовища, щоб вшанувати своїх близьких. Але не всі родичі померлих зможуть цього року власноруч висадити квіти, пофарбувати парканчики чи запалити свічки на рідній могилі.

Хтось, рятуючись від війни, виїхав за кордон, інші — до безпечніших регіонів України. У такій ситуації люди нерідко вдаються до послуг посередників.

“Беру за свою роботу відносно небагато: наприклад, за миття пам’ятника — 300 гривень, — каже 55-річна Марія з Києва. — Якщо жпотрібно прибрати сміття і листя, повиривати бур’яни, пообрізати кущі, то сума буде більшою. Замовити мої послуги доволі просто: досить повідомити мені назву кладовища, прізвище покійного, номер ділянки та поховання”.

А ось 60-річний Віктор з Одеси за свою допомогу бере від 500 гривень. “А як ви думали? Бензин недешевий, — аргументує чоловік. — Та й ціни на фарбу і свічки цього року злетіли. Якщо комусь моя ціна завелика, то кажу: ритуальні бюро, клієнти яких переважно зі США, Канади, Ізраїлю, за одне простеньке прибирання в середньому беруть щонайменше 1500 гривень”.

62-річний Дмитро із Запоріжжя готовий дати лад похованню на будь-якому з дев’яти міських цвинтарів. Ціна — договірна, після огляду об’єкта. Найбільша винагорода, яку отримав, — 4000 гривень. Клієнтка з Німеччини, колишня запоріжанка, попросила впорядкувати відразу чотири дуже занедбані могили.

Як замовники і виконавці знаходять одне одного? І Марія, і Віктор, і Дмитро уміщують свої пропозиції на сайті безплатних оголошень. Марії ідею підказала подруга.

“Коли вона приїжджала на могили батьків на Лісовому кладовищі, то майже щоразу помічала жінок, які прибирають різні могили, — каже Марія. — З’ясувалося, вони мають хоч і невеликий, але постійний заробіток, особливо перед великими християнськими святами. Тепер і ми з подругою так заробляємо.

На один день багато замовлень не беру, максимум два-три, бо вже не та сила. Не згоджуюся і на дуже важку роботу — наприклад, якщо потрібно корчувати дерева біля могили”.

Цікавлюся, як відбувається оплата послуг прибиральників і як можна застрахуватися від шахраїв з одного й другого боку? “Я прошу у замовника лише половину суми авансом”, — каже Віктор.

Коли роботу виконано, Віктор висилає замовникові коротке відео до прибирання і після. Замовник, як правило, задоволений — платить решту. “Дякувати Богу, ще жодного разу не натрапив на аферистів, — каже одесит. — Навпаки, бувало, людина розчулювалася й докидала зайву копійку. Могила родичів — це ж святе”.

Ірина Конторських, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...