Опубліковано: 5 Квітня, 2023. Переглядів: 424


Релігія не дозволяє воювати. На Закарпатті суд виправдав вірянина

На початку березня минулого року мешканця Закарпатської області викликали до військкомату. Чоловік туди прийшов, але відмовився отримувати повістку. Справу передали до поліції.

Слідчі оголосили громадянину підозру за ст. 336 КК України — ухилення від призову на військову службу під час мобілізації. Але він мав пояснення своїй поведінці.

На судовому засіданні обвинувачений свою провину не визнав.

“Мене забрали до пункту комплектування військовозобов’язаних, — заявив чоловік на суді. — Там було встановлено мою особу, після чого мені намагалися вручити мобілізаційне розпорядження. Я з релігійних переконань відмовився від отримання цього документа. Мені пропонували пройти медичну комісію, однак з цих же переконань я заявляв, що не бачу доцільності це робити”.

За словами чоловіка, на наступний день він подав заяву, в якій просив проходження альтернативної служби. Однак правоохоронці склали на нього акт про відмову від отримання мобілізаційного розпорядження. Пояснили, що під час воєнного стану він не має права на проходження альтернативної служби. Обвинувачуваний надав суду довідку, в якій вказав, що з 2016 року є свідком Єгови і призначений з вересня 2021- го на посаду священнослужителя (диякона).

Заслухали служителі Феміди й працівника центру комплектування. Той пояснив, що альтернативна служба діє тільки в мирний час і тільки коли це строкова військова служба, а не загальна мобілізація.

Розглянувши матеріали кримінального провадження, Тячівський районний суд дійшов висновку, що чоловік лише реалізував своє право на свободу совісті та віросповідання і на гарантоване йому Конституцією України право на проходження альтернативної служби. І тому має право на заміну альтернативною службою військового обов’язку, в тому числі військової служби за призовом під час мобілізації. Адже належить до релігійної організації, віровчення якої не допускає користування зброєю. А в умовах воєнного стану це право указом президента України чи іншими нормативно-правовими актами не обмежене. У результаті суд виправдав чоловіка.

“На практиці осіб, які належать до певних релігійних громад і не можуть взяти до рук зброю, можуть мобілізувати до війська на так звані мирні посади — інженера, кухаря, водія. Тобто вони можуть і таким способом служити народу України й бути корисними, — пояснює адвокат Олександр Мороз. — Для цього варто написати заяву до військкомату з проханням перевести на невійськову службу, назвавши причини. Потім додати документ — довідку від своєї релігійної громади. Вона має бути у переліку тих організацій, які забороняють застосування зброї”.

Вікторія Трудько, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...