Опубліковано: 4 Квітня, 2023. Переглядів: 198


Банки готуються до продажу боргів українців колекторам: подробиці

Через повномасштабну війну в багатьох українців, котрі брали кредити в банках, виникли труднощі з їх погашенням. Майже кожна третя позичка – проблемний.

За даними Національного банку, торік обсяг кредитів, за якими відбулося прострочення понад 90 днів, становив 432 мільярди гривень, що на 87 мільярдів гривень більше проти 2021 року.

— Однією з найголовніших проблем, котрі вплинули на несвоєчасну сплату банківських позичок, очевидно, стали фінансові труднощі, — каже Василь Майоров, правознавець. — Але є й суто технічні проблеми. Наприклад, відомі випадки, коли люди, які поспіхом виїжджали в інші міста, випадково втратили мобільні телефони або пошкодили сім-картки, номери яких були прив’язані до банківського рахунку. У результаті не можуть зайти в інтернет-банкінг і внести черговий платіж.

— Як банки вирішують питання проблемних кредитів? 

— Можна або йти до суду з позовом на боржника, або продавати заборгованість колекторським компаніям, — пояснює Олексій Іванкін, керівник Опендатабот. — Ми очікували, що буде ажіотаж судових справ від банків. Проте цього не сталося. За рік війни фінансові установи подали на боржників 56 670 позовів, що на 37% менше, аніж у 2021му. Відтак можна зробити висновок, що банки готуються до продажу кредитних портфелів колекторам.

— Але ж у випадку продажу боргу колекторам банк у середньому отримує лише 10 відсотків суми заборгованості. То яку вигоду має від цього? 

● В. Майоров:

— Кредитні кошти банків зазвичай застраховані. У разі несплати заборгованості позичальниками вони отримують немале відшкодування від страхових компаній. Плюс — кошти, котрі платять колектори за придбання кредитного портфеля. Звичайно, сума буде меншою, ніж банк міг би отримати від сплати кредиту позичальником. Але якщо врахувати шалені відсотки на кредити в Україні, то банки в жодному разі в програші не залишаються.

— Хто має право під час війни не сплачувати кредити? 

— У період дії воєнного стану кредитори не мають права вимагати повернення позички від військовослужбовців ЗСУ та інших військових формувань, у співробітників правоохоронних органів спеціального призначення, військовослужбовців, які отримали інвалідність на службі, членів сімей загиблих чи зниклих безвісти, а також осіб, котрі перебувають у полоні або з якими втрачено зв’язок, — каже Олександр Переверзєв, адвокат. — Щодо інших осіб, то мораторіїв стосовно несплати позички немає. Людина повинна повертати банку і відсотки, і тіло кредиту.

● В. Майоров:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...