Опубліковано: 3 Квітня, 2023. Переглядів: 204


Лікарі врятували 69-річного чоловіка з рідкісною хворобою. За три тижні схуд на 20 кілограмів (ФОТО)

Майже місяць у пана Романа з Червоноградського району, що на Львівщині, болів живіт, особливо після вживання їжі. Чоловік постійно відчував слабкість, однак не дуже на це зважав.

Згодом стан погіршився: біль став нестерпним, ліки не допомагали. Пенсіонер більше не міг їсти. За три тижні він схуд на 20 кілограмів. До лікарні його доправили у важкому стані.

Медики діагностували у чоловіка рідкісну хворобу — атеросклеротичну оклюзію стовбура верхньої мезентеріальної артерії кишківника. Така патологія трапляється лише у 0,1% пацієнтів! Чоловіка терміново прооперували.

— Дуже часто такі хворі звертаються до гастроентерологів, лікарів інших спеціальностей. Минає багато часу, доки з’ясовується, що це судинна патологія, — каже Андрій Мелень, завідувач відділення судинної хірургії лікарні Святого Пантелеймона Першого медичного об’єднання Львова.

— Розкажіть докладніше про цю патологію. Чому вона виникає? 

— Атеросклеротична оклюзія стовбура верхньої мезентеріальної артерії кишківника — це повне перекриття головної судини, що забезпечує кровопостачання більшої частини кишківника. Орган тоді не працює повноцінно, і людина не може їсти. Розвивається ця патологія зазвичай через атеросклероз судин — відкладання холестеринових бляшок на стінці артерії.

Щоб урятувати життя чоловіку, довелося його оперувати. Команда судинних хірургів виконала ургентне аорто-верхньомезентеріальне шунтування. Іншими словами — пацієнтові встановили синтетичний протез, що відновив кровотік до кишківника.

Післяопераційний період у пацієнта минув без ускладнень. Уже наступного дня після втручання стан хворого стабілізувався. Його перевели з реанімації до післяопераційної палати. На десятий день чоловік без жодних скарг поїхав додому. Він уже був у нас на контрольному огляді. У відділення на восьмому поверсі прийшов самотужки. Хоч до лікарні свого часу надійшов зовсім знесилений. Після операції пан Роман уже набрав 4 кілограми.

— А чим загалом небезпечний атеросклероз судин? 

— Атеросклероз — системне захворювання. Від того, які саме судини він вражає, залежить клінічна картина. Якщо уражені судини серця, то є небезпека інфаркту, головного мозку — інсульту. Ураження судин нижніх кінцівок може призвести до ампутації.

Одним із факторів розвитку атеросклерозу є підвищений рівень холестерину (це жироподібна речовина, яка надходить у наш організм з двох джерел: із тваринною їжею та після синтезу в печінці. — Авт.). Якщо холестерину забагато, він накопичується на стінках артерій. А звужені кровоносні судини зменшують приплив крові до серця. Аналіз на визначення холестерину дорослим, особливо після 40 років, треба робити кожні 4 — 6 років. Людям із груп ризику (діагностовані хвороби серця, хронічні запальні процеси, надмірна вага чи цукровий діабет) цей показник варто перевіряти частіше. Якщо рівень холестерину підвищений, лікар може порадити скоригувати харчування. А в окремих випадках — і призначити відповідні препарати.

Підвищують ризик розвитку атеросклерозу шкідливі звички — надмірне вживання спиртного, куріння (якщо у людини, що курить, навіть незначно підвищений рівень холестерину, то ризик розвитку атеросклерозу та ішемічної хвороби серця у неї в 9 разів вищий, аніж у некурців з нормальним рівнем холестерину. — Авт.).

Юля Томчишин, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...