Опубліковано: 30 Березня, 2023. Переглядів: 244


Закінчуються антибіотики, здатні боротися зі стійкими бактеріями – ВООЗ

Закінчуються нові антибіотики, які здатні впоратися зі стійкими до ліків бактеріями.

Лише близько 20 кандидатів антибіотиків, призначених для лікування важливих інфекцій перебувають у клінічних випробуваннях.

Про це йдеться у доповіді ВООЗ на спеціальній онлайн-сесії Європейського конгресу клінічної мікробіології та інфекційних захворювань.

Ще менше потенційних препаратів зі здатністю боротися із супербактеріями перебувають на стадії розробки.

“Швидке зростання мультирезистентних інфекцій у всьому світі викликає занепокоєння. У нас закінчується час, щоб вивести на ринок нові антибіотики та боротися з цією гострою загрозою громадському здоров’ю. Без негайних дій ми ризикуємо повернутися до епохи до антибіотиків, коли звичайні інфекції стають смертельними”, – зауважила очільниця групи ВООЗ з відділу антимікробної резистентності Валерія Гіганте.

Лише 12 нових антибіотиків вийшли на ринок з 2017 по 2021 рік. Ще 27 експериментальних антибіотиків, спрямованих проти небезпечних бактеріальних інфекцій Acinetobacter baumannii і Pseudomonas aeruginosa перебувають на стадії клінічної розробки.

Лише шість із цих препаратів вважаються відмінними від існуючих антибіотиків, що їх можна без занепокоєння використовувати проти стійких до ліків бактерій. Чотири розроблені мають унікальний механізм дії. Деякі з цих ліків перебувають на останніх стадіях випробувань і скоро можуть стати доступними для громадськості. Але вони все ще можуть зазнати невдачі, залишивши у людства ще менше варіантів.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...