Опубліковано: 23 Березня, 2023. Переглядів: 649


У Львові застрелився курсант вишу: родичі звинувачують керівництво навчального закладу в булінгу

Тіло курсанта 2-го курсу Львівського державного університету внутрішніх справ Дмитра Гульчука виявили 19 березня. За попередніми даними слідства, хлопець застрелився з автомата Калашникова під час перебування в наряді.

Неофіційно причиною самогубства називають погрози курсанту з боку його безпосереднього командира та декана факультету.

За словами родичів, ці люди начебто від початку навчання знущалися з хлопця. А декілька днів тому курсанта перевели з гуртожитку до казарми, що у виші вважається покаранням. Крім того, Дмитрові дали додаткові наряди, бо він відмовився публікувати у соціальних мережах дописи про факультет. І декан начебто погрожував, що до кінця випуску той буде жити в казармі без права виходу у звільнення.

Зі слів однокурсників, Дмитро залишив передсмертну записку, в якій детально розповів про причини самогубства. Але вона начебто кудись зникла. Також розповідають, що командир непомітно забрав у нього жетон і віддав декану. За таку згубу хлопця могли вигнати з університету. А декан начебто вимагав від нього хабаря.

Поки триває розслідування, у навчальному закладі ситуацію не коментують. Родичі загиблого звинувачують керівництво вишу в булінгу.

“Спочатку розслідуванням самогубства курсанта займалася поліція, — каже Тетяна Муравель, речниця територіального підрозділу ДБР. — Але згодом справу передали у Державне бюро розслідувань, позаяк з’ясувалося, що до смерті можуть бути причетні сторонні особи. Водночас розглядається версія доведення до самогубства”.

Ще одна трагедія сталася 18 березня на Чернігівщині у 169-му навчальному центрі “Десна” імені князя Ярослава Мудрого. Там на тренувальному полігоні загинуло четверо військових. За попередніми даними слідства, цього дня у військовій частині проводилися штатні стрільби. Здетонував один зі снарядів.

“Унаслідок вибуху загинуло двоє лейтенантів, сержант і рядовий, усі вони були військовослужбовцями за контрактом, — розповідає Ольга Чиканова, речниця Державного бюро розслідувань. — На місце надзвичайної події виїхали слідчі ДБР, провели огляд і вилучили докази. Причини та обставини трагедії з’ясовуються”.

Тіла загиблих направили до Чернігівського обласного бюро судово-медичної експертизи для відповідних досліджень. Подію кваліфікували як порушення правил поводження зі зброєю і розпочали кримінальне провадження. Такий злочин карається позбавленням волі на термін від трьох до дванадцяти років.

Із власних джерел у правоохоронних органах “Експресу” стало відомо, що загинув екіпаж танка. Під час стрільб сталася осічка, і снаряд застряг у стволі гармати бойової машини. Військовослужбовці спробували витягнути його самотужки, і тоді пролунав фатальний вибух.

Микола Заверуха, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...