Опубліковано: 23 Березня, 2023. Переглядів: 482


На Закарпатті готують план заходів управління річковим суббасейном Тиси на 2025-2030 роки

22 березня 2023 року з нагоди Міжнародного дня води, що проходив під гаслом «Прискорення змін», БУВР Тиси спільно з Департаментом екології та природних ресурсів та Управлінням житлово-комунального господарства та енергозбереження ЗОВА провели робочу нараду з підготовки проекту Програми заходів Плану управління річковим суббасейном Тиси на період 2025-2030 роки.

Основним забруднювачем поверхневих вод басейну Тиси є комунальне господарство області (95 % обсяг скидів стічних вод), каналізаційні очисні споруди водоканалів області працюють неефективно, морально застарілі, потребують невідкладної реконструкції та модернізації.

На нараді були присутні представники 20 водоканалів області та члени координаційної групи з розробки ПУРБ Тиси від МУВГ. Під час наради були обговорені минулорічні пропозиції від суб’єктів господарювання, які надають послуги з водопостачання та водовідведення (водоканали) до Програми заходів, спрямованих на вирішення головних водно-екологічних проблем річкового суббасейну Тиси (забруднення органічними, біогенними та небезпечними речовинами).

Цілеспрямована та взаємоузгоджена робота з водокористувачами, зокрема водоканалами області є одним з найважливіших аспектів при підготовці ПУРБ. Адже екологічні потреби та принципи сталого управління водними ресурсами повинні бути інтегровані в конкретні управлінські рішення, дії не лише центральної та місцевої влади, а й у тому числі підприємств-водокористувачів (водоканалів).

Особливу увагу під час робочої наради було приділлено ефективному та раціональному плануванню заходів, спрямованих на вирішення водно-екологічних проблем, що виникають в результаті діяльності підприємств комунального господарства, які створюють потенційний ризик для поверхневих водних об’єктів суббасейну Тиси.

Після завершення робочої наради відбувся огляд роботи каналізаційних очисних споруд міста Ужгород (балансоутримувач: комунальне підприємство «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства міста Ужгорода») та інноваційного обладнання – модульного цеху механічного зневоднення виробництва «ЕКО-ІНВЕСТ» ModuleD – механізм для осушування мулових мас.

Головна мета ПУРБ Тиси – досягнення доброго екологічного та хімічного станів поверхневих вод, кількісного та хімічного станів підземних вод. Тому, ця нарада має стати поштовхом для підготовки якісних та виважених пропозиції до Програми заходів ПУРБ Тиси на 2025-2030 роки та «вікном можливостей» для реалізації запланованих інфраструктурних заходів з покращення стану каналізаційних очисних споруд водоканалів краю.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...