Опубліковано: 22 Березня, 2023. Переглядів: 280


Гроші від ООН. Чи дочекаються українські пенсіонери допомоги у розмірі 6600 гривень?

Сотні тисяч українців улітку минулого року подавали заявки на отримання одноразової допомоги від Організації Об’єднаних Націй.

Заявники сподівалися, що протягом трьох місяців їм виплачуватимуть 6600 гривень (по 2200 гривень). Але не всі пенсіонери отримали гроші.

Про це пише Експрес.

Допомогу пенсіонерам анонсував уряд, а Мінсоцполітики на своєму офіційному сайті повідомляло, що в рамках укладеного меморандуму з Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців уже передано списки громадян похилого віку для виплати грошової допомоги…

“Допомогу від ООН отримали майже всі внутрішньо переміщені особи, — каже Наталія Омелянюк, заступниця директора департаменту соціального захисту населення ОВА. — Причому вже в перші місяці після початку подачі заявок. Але особисто я не зустрічала жодного пенсіонера, який отримав би ці гроші”.

Офіційний партнер Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) зі збору даних на грошову допомогу — благодійний фонд “Право на захист”.

“Протягом 2022 року наші фахівці прийняли 680 755 заявок на грошову допомогу від УВКБ ООН, — розповідає Наталія Бриль, програмна координаторка невідкладної грошової допомоги благодійного фонду “Право на захист”. — Грошова допомога доступна для внутрішньо переміщених осіб, які мають один із критеріїв вразливості: це люди, котрі не переміщались, але постраждали від воєнних дій, а також ті, хто повернувся до свого постійного місця проживання після вимушеного переїзду.

До кожної з цих категорій також застосовуються такі умови: вони не отримували міжнародну грошову допомогу, мають менший за 5400 гривень на особу дохід, а також мають бодай один із критеріїв вразливості (наприклад, це родина, яку очолює самотня людина похилого віку з дитиною віком до 18 років або родина з однією чи кількома особами з особливими потребами).

Пенсіонери, багатодітні сім’ї чи безробітні, що не є ВПО, не постраждали від воєнних дій та не мають вразливостей з оголошених критеріїв УВКБ ООН, не можуть отримати кошти”.

Чому ж так сталося, що протягом літа пенсіонери масово подавали заявку на допомогу, а в результаті взагалі не опинилися в переліку тих, кому вона передбачена?

“Річ у тому, що люди часто спираються на неперевірені джерела та йдуть подавати заявку на отримання грошової допомоги без попередньої перевірки офіційної інформації”, — відповідає Наталія Бриль.

Насправді ж допомогу пенсіонерам, як ми вже зазначали, анонсував уряд. До того ж у державному порталі Дія у переліку тих, хто міг подати заявку, були не лише внутрішньо переміщені особи, але й особи з інвалідністю, одинокі матері та батьки, багатодітні сім’ї, малозабезпечені сім’ї, а також пенсіонери… На жаль, вони залишилися ні з чим.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...