Опубліковано: 20 Березня, 2023. Переглядів: 257


Чому тисячам українців потрібно виготовляти новий паспорт?

Близько 34 000 українців мають закордонні паспорти, в яких ім’я та прізвище, написане латинськими літерами, не співпадає з даними їхньої ID-картки. Представників міграційної служби кажуть, що через такі помилки, українці можуть незаконно отримувати допомогу за кордоном.

В Україні понад 10 місяців діє експериментальний проект щодо одночасного оформлення, обміну внутрішнього та закордонного паспортів.

Послугою вже встигли скористатися понад 200 тисяч українців. Є і новації.

— Близько 34 000 українців мають закордонні паспорти, в яких ім’я та прізвище, написане латинськими літерами, не співпадає з даними їхньої ID-картки, — каже Гага Кікнадзе, речник міграційної служби України. — Окремі з них під час перебування в країнах ЄС вдаються до шахрайства в отриманні допомог. Адже якщо в документах різне написання прізвища та імені — це наче документи двох різних людей.

Тому ми намагаємося вирішити цю проблему оновленням програмного забезпечення системи видачі документів. Наразі автоматично відібрано українські паспорти з різним написанням імені та прізвища латинською мовою, які необхідно буде замінити після закінчення терміну їх дії. А закордонні паспорти, які з лютого цього року були анульовані через різну транслітерацію, буде поновлено найближчим часом.

— Які ще новації впроваджено? 

— Тепер українці можуть не тільки одночасно оформлювати ID-картку та закордонний паспорт, а й подати документи для виготовлення закордонного паспорта дитині до 14 років. Раніше батькам чи законному представникові потрібно було спершу дочекатися отримання власного внутрішнього паспорта. І лише потім подавати заяву на виготовлення документа для виїзду дитини віком до 14 років за кордон. Така процедура займала багато часу. Ми її спростили.

Тож наразі всі три документи можна замовити за одне відвідування підрозділу ДМС, паспортного сервісу або центру надання адміністративних послуг. Також одночасно можна оформити ID-карту собі та закордонний паспорт своїй дитині. Діти віком від 14 років закордонний паспорт можуть отримати одночасно з оформленням ID-картки.

Микола Заверуха, Expres.online


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...