Опубліковано: 18 Березня, 2023. Переглядів: 344


Рівненщина стане бурштиновою столицею світу (ФОТО, ВІДЕО)

На території області розвідали понад 400 тонн “сонячного каміння” натепер. Цих запасів вистачить на кілька десятиліть, щоб не лише видобувати, але й створювати готові вироби на експорт. В інтерв’ю заступник начальника Рівненської ОВА Ігор Тимошенко розповів про бурштиновий потенціал області. Водночас він визнав існування проблем у лісівників та надрокористувачів.

У 15 разів збільшився легальний видобуток бурштину на Рівненщині за три роки. Якщо за 2019 рік каменю видобули 948 кг, то за минулий рік – майже 14 тонн. І це при тому, що підприємці, які купили спецдозволи за законом 2019 року, провели лише геологічне вивчення надр, до промислового видобутку ще не приступали.

“Коли пілотні проекти затвердять свої запаси, цифра 400 тонн ще збільшиться. Але ж перспектива не лише у видобутку, який не приносить великої доданої вартості. Складно порахувати скільки підприємців навіть нині, у такий складний час, роблять переробку, виготовляють вироби. І це доходи. Тобто для Рівненської області на кілька десятиліть є ресурс для створення додаткового продукту, іміджевого продукту”, – пояснив Ігор Тимошенко.

Крім того, додав заступник голови Рівненської ОДА інтерес до бурштиновидобувного бізнесу не зменшується навіть під час війни. На аукціонах з продажу спецдозволів бере участь велика кількість учасників.

«Вартість спецдозволів в кілька разів перевищує стартову ціну на аукціоні. Загалом за три роки через електронні аукціони реалізовано 67 спеціальних дозволів на користування бурштиновими ділянками, з них 61 – на ділянки, площа яких не перевищує 10 гектар. Їхня вартість склала 150 мільйонів гривень. З них 65 мільйонів вже надійшло в держбюджет за продаж спецдозволів. Понад 10 мільйонів гривень сплатили рентної плати підприємства. 3 мільйони надійшло до місцевих бюджетів», – зауважив Ігор Тимошенко.

Лісники не знають, що робити

Але не все так просто. Бурштин – копалина, що залягає в землях з лісом. Тобто щоб власники спецдозволів почали будь-які дії, починаючи від розвідки до видобутку каменю, потрібно вирубати дерева. Цей механізм не прописаний донині.

До того ж часто на папері значиться ліс, а насправді – пустка, яку залишили після себе нелегальні бурштинокопачі.

“У лісівників немає чітких інструкції, що робити у таких випадках. Якщо зрізається ліс, то має бути записано, який це вид рубки. Але це не санітарна рубка, адже там мав би бути ліс. Тому надрокористувачі зараз намагаються працювати на ділянках, де немає дерев, де чагарники, де не потрібно будь-що робити з лісом”, – зазначає Ігор Тимошенко.

Крім того, власники спецдозволів часто жаліються на забюрократизованість деяких процедур. Зокрема вони місяцями очікують на погодження, що подекуди перетворюється на саботаж з боку державних органів.

У таких випадках Ігор Тимошенко радить звертатися до облдержадміністрації.

Всесвітньовідома біржа бурштину

Втім заступник начальника ОВА впевнений, що у рівненських легальних видобувачів бурштину є чималий потенціал. Згодом тут може відкритися всесвітня біржа. Відтак Рівненщина стане бурштиновою столицею світу, наприклад, як польський Гданськ.

Джерело: ambergalbin.com.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...