Опубліковано: 13 Березня, 2023. Переглядів: 1690


У туалетному папері по всьому світу знайшли «вічні хімікати» – The Guardian

Американські науковці перевірили 21 бренд туалетного паперу з Північної та Південної Америк, Західної Європи та Африки і виявили в усіх зразках перфторовані хімічні сполуки (PFAS) чи «вічні хімікати» — вони токсичні і майже не розкладаються в природних умовах.

Про це пише The Guardian.

Учені зʼясували, що туалетний папір з вторинної сировини потенційно так само небезпечний, як і звичайний. Разом із каналізаційними водами папір з хімікатами прямує до очисних споруд. А звідти — на сільськогосподарські поля та у природні водойми, отруюючи їх.

Цього разу дослідники не вивчали наслідки використання туалетного паперу з PFAS для здоровʼя людей. Але наразі відомо, що «вічні хімікати» підвищують ризик раку, вроджених вад розвитку у немовлят, захворювань печінки та щитовидної залози, зниження імунітету та гормональних розладів. Однак, у туалетному папері PFAS виявилось небагато.

«Я не поспішаю міняти свій туалетний папір і не кажу, що люди повинні припинити або зменшити використання туалетного паперу. Проблема в тому, що ми визначили нове джерело PFAS, і це підкреслює, що хімікати є всюди», — сказав автор дослідження та аспірант Університету Флориди Джейк Томпсон.

PFAS — це велика складна група промислових хімічних речовин, які входять до складу різноманітних повсякденних продуктів. Наприклад, вони запобігають прилипанню їжі до упаковки чи посуду, роблять одяг і килими стійкими до плям і створюють ефективнішу протипожежну піну. PFAS використовуються в таких галузях, як аерокосмічна, автомобільна, будівельна та електроніка.

Минулого року вчені Північно-Західного університету США заявили, що розробили спосіб знищення PFAS за допомогою низькотемпературних та дешевих продуктів, зокрема гідроксиду натрію.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...