Опубліковано: 12 Березня, 2023. Переглядів: 8238


В Україні підтверджені два випадки небезпечної дитячої недуги: що відомо

В Україні підтверджені два випадки захворювання кору серед дітей. Про це повідомила головна інфекціоністка Львівської області Наталія Тімко.

Інфекціоніст повідомила, що вірус дуже легко передається від людини до людини, яка не хворіла і є незахищеною (вірус літає!).

Захистити можна людину зробивши 2 дози вакцини.

«В Україні використовують тривакцину, яка одночасно захищає від кору, краснухи та епідпаротиту. Першу дозу робимо у віці 1 рік, другу – у віці 6 років! Якщо не встигли – робимо у любий час, чим швидше! Якщо дорослі не були вакциновані – слід зробити 2 дози з інтервалом 1 місяць. Якщо проконтактували з хворим на кір – є 72 години, щоб зробити щеплення за епідпоказами. Як дізнатися, що це саме кір? Початок як ГРЗ. Днів 4», – каже епідеміолог.

Може бути також і кон’юнктивіт і надсадний кашель. На слизових оболонках можуть бути білі плямки як манка.

Симптоми захворювання:

  • З 5-го дня виникають висипання. Плямки і на їх фоні прищики (папули).
  • Висипання йдуть згори до низу – голова, руки, тулуб і ноги.
  • Висока температура тіла, як правило.

Лікар наголошує, що зеленкою мастити нічого не потрібно. Треба повідомити сімейного лікаря і залишитись дома, тому що людина заразна 5 днів від появи висипань.

«Далі лікар скоординує Ваші дії. Чим кір небезпечний? Ускладненнями. Найчастіше – пневмонія (11% на Львівщині в період останнього підйому) та запалення речовини головного мозку (енцефаліт) – 2 % відповідно. Можуть бути запалення всіх органів і систем. І, нажаль, хвороба може завершитись летально», – каже епідеміологиня.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...