Опубліковано: 12 Січня, 2021. Переглядів: 1033


Виявили новий смертоносний вірус. Проти нього немає вакцини

У Таїланді виявили новий смертоносний вірус – ніпах. Рівень смертності – до 75%. Проти нього немає вакцини.

В Азії спостерігають велику кількість нових інфекційних захворювань. Тропічні регіони мають багате біорізноманіття – вони є домом для великої кількості патогенів, що збільшує ймовірність появи нового вірусу.

Зростання чисельності населення і збільшення контактів між людьми й дикими тваринами в регіоні теж збільшує ризики. Про це пише ВВС.

Вірусологиня Супапорн Вачараплуесаді керує науковим центром тайського Червоного Хреста. За 10 років брала участь в програмі Predict – всесвітній кампанії виявлення і зупинки захворювань, які можуть передаватися від тварин до людини. Вона і її команда зібрали зразки багатьох видів. Але основна увага була приділена кажанам, які є носіями багатьох коронавірусів.

Супапорн і її команда виявили 1-й випадок Covid-19 за межами Китаю. З’ясували, що це новий вірус, який виник не в людей. Тісно пов’язаний з коронавірусами, які раніше виявили в кажанів. Завдяки ранній інформації, Бангкок зміг швидко запровадити карантин. Попри те, що в Таїланді живе 70 млн людей, зареєстровано менш як 11 тис. випадків хвороби та 67 смертей.

Під час дослідження тисяч кажанів Вачараплуесаді та її колеги виявили безліч нових вірусів. Переважно коронавіруси, а також інші смертельні хвороби, які можуть передаватися людям. До них належить вірус ніпах. Кажани – його природні господарі. Проти нього немає лікування, а рівень смертності високий – від 40% до 75%, залежно від того, де відбувається спалах.

Щорічно ВООЗ переглядає список патогенів, які можуть спричинити у світі надзвичайну ситуацію в охороні здоров’я, щоб вирішити пріоритетність витрати коштів на дослідження та розробки. Вони зосереджені на тих, які становлять найбільший ризик для здоров’я людини, мають епідемічний потенціал і проти яких немає вакцин. Вірус ніпах входить в першу десятку списку. Низка спалахів вірусу вже сталася в Азії.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...