Опубліковано: 27 Січня, 2024. Переглядів: 317


27 січня: це цікаво знати

У дохристиянські часи 27 січня наші пращури молилися до Бога, що пробуджує природу – Ярила-Сонця, та просили сил, аби відігнати темряву і закликати весну.

За церковним календарем 27 січня відзначають віддання свята Богоявлення та вшановують преподобних отців, що в Синаї й Раїфі були вбиті: Ісаї, Сави, Мойсея і учня його Мойсея, Єремії, Павла, Адама, Сергія, Домна, Прокла, Іпатія, Ісаака, Макарія, Марка, Веніаміна, Євсевія, Іллі та інших із ними; рівноапостольну Ніни, просвітительку Грузії; преподобного Йосифа Аналітина Раїфського; преподобного Феодула; преподобного Стефана.

Іменинники 27 січня:

Остап, Ніна, Веніамін, Сергій, Ярема.

27 січня народились:

1790 – Петро Гулак-Артемовський – український поет, байкар і культурно-освітній діяч. Основоположник жанру романтичної балади.

1839 – Павло Чубинський – український етнограф, фольклорист, поет, громадський діяч, автор слів Державного Гімну України.
«Душу й тіло ми положим За свою свободу, І покажем, що ми, браття, Козацького роду! Гей-гей, браття милі, Нумо братися за діло! Гей-гей пора вставати, Пора волю добувати!».

1842 – Архип Куїнджі – український живописець грецького походження, педагог. Автор картин «Українська ніч», «Дніпро вранці», «Ніч на Дніпрі».

1891 – Павло Тичина – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч. Збірки поезій: «Сонячні кларнети», «Плуг», «Вітер з України», «Чуття єдиної родини» та ін.
«Не Зевс, не Пан, не Голуб-Дух, – Лиш Соняшні Клярнети. У танці я, ритмічний рух, В безсмертнім всі планети. Я був – не я. Лиш мрія, сон. Навколо дзвонні звуки, І пітьми творчої хітон, І благовісні руки.» (Павло Тичина)

1911 – Іван Гончар – видатний громадський та культурний діяч, скульптор, живописець, графік, народознавець, колекціонер. Лауреат Державної премії ім. Т.Шевченка (1989), народний художник України (1991). Один з ініціаторів створення Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, а також Музею народної архітектури та побуту України; засновник відомого в Україні й за кордоном громадського музею, який від 1960-х років став осередком українського національного відродження.
«Багато погроз і попереджень довелося почути мені від невігласів, які зневажали мою творчість, які забували про те, що без коренів немає дерева, а без дерева плодів. …Я давно поставив собі за мету жити і творити для народу. Якщо вкласти всю душу в свою працю, то потім тобі це якось повернеться.» (Іван Гончар)

1927 – Олекса Тихий – філософ, педагог, мовознавець, правозахисник, член-засновник Української Ґельсінської групи. Помер у таборі для політв’язнів.

Події 27 січня:

1860 – вперше опубліковано повне видання «Кобзаря» Тараса Шевченка.

1880 – Томас Едісон запатентував електричну лампу розжарювання.

1921 – Польща визнала незалежність Литви.

1929 – у Відні почався установчий конгрес Організації українських націоналістів.

1944 – заснування нагород Української повстанської армії.

1973 – у Парижі підписано угоду про виведення американських військ з В’єтнаму.

1990 – білоруську мову проголошено державною мовою Білорусі.

27 січня відзначають:

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.

Чи знаєте ви, що:

Уперше Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту відзначили в усьому світі у 2006 році. Проте деякі країни відзначали цей день і раніше.

Дата 27 січня була обрана тому, що в цей день радянські війська звільнили концентраційний табір Освенцим (територія сучасної Польщі).

Голокост – це страшне і нелюдське явище, яке відбувалося в період 1933–1945-х років, призвело до умисного винищення практично однієї третини євреїв, а також незліченної кількості представників інших нацменшин, породжене ненавистю і фанатизмом, затятим расизмом і принизливими забобонами, які панували тоді в фашистської Німеччини.

Генеральний секретар ООН Кофі Аннан назвав цю дату нагадуванням про уроки Голокосту, які мають загальне значення, – цього безпрецедентного прояву зла, яке не можна просто залишити в минулому і віддати забуттю.

Рідна країна


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...