Опубліковано: 22 Січня, 2023. Переглядів: 517


Загальна мобілізація в Україні: чи можна отримати повістку за кордоном

Верховна Рада України проголосувала за подовження дії воєнного стану та загальної мобілізації до 19 лютого 2023 року. Мобілізації підлягають як ті хто знаходиться в країні та і ті чоловіки, які знаходяться за кордоном. Про це повідомив юрист-волонтер Гарячої лінії Асоціації правників України з питань, пов’язаних з військовою агресією, її наслідками та воєнним станом, помічник адвоката АО “ЮК “АРЕС” Євгеній Промський, пише ZN.UA

Дійсно, навіть в іншій країні громадяни України можуть отримати повістку. Такі органи визначені положенням про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, що закріплене постановою Кабінету Міністрів України від 21 березня 2002 р. № 352 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 20 січня 2021 р. № 100).

Повістки можуть вручати:

  • відповідні органи місцевого самоврядування;
  • керівників підприємств, установ, організацій;
  • керівники закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності;
  • посадові особи районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Важливо, що серед цього переліку відсутні закордонні дипломатичні установи України.

Тому зверніть увагу, що лише пункт 52 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 30.12.2022 №1487, містить застереження про те, що закордонні дипломатичні установи України сприяють поверненню військовозобов’язаних та резервістів в Україну без деталізації стосовно повноважень на вручення повісток.

“Таким чином, станом на зараз українцю, що перебуває за кордоном, правомірно повістку вручити не можуть”,  резюмував експерт.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...