Опубліковано: 20 Січня, 2023. Переглядів: 9213


“Закарпаттяобленерго” знову перевірять через скарги на графіки відключень світла

Розгляд звернень споживачів щодо нерівномірного відключення від електропостачання – серед пріоритетів НКРЕКП.

НКРЕКП продовжує реагувати на численні звернення споживачів щодо нерівномірного (несправедливого) відключення від електропостачання з боку операторів систем розподілу (ОСР), а також щодо неналежного інформування ними про перерви в електропостачанні.

Починаючи з листопада минулого року, Регулятор розглянув понад 2,5 тисяч таких звернень та скарг споживачів з усіх регіонів країни, де застосовуються графіки відключень від електропостачання.

Комісія приділяє окрему увагу роботі з ОСР щодо дотримання ними принципів соціальної справедливості та недискримінації при складанні графіків відключень від електропостачання. Зокрема, НКРЕКП здійснює державний контроль за дотриманням ОСР законодавства у сфері енергетики та ліцензійних умов, в тому числі шляхом проведення позапланових виїзних перевірок.

Так, 24 січня 2023 року відбудеться засідання НКРЕКП у формі відкритого слухання, — йдеться на сайті регулятора.

На ньому, зокрема, розглянуть питання щодо проведення позапланові перевірки на ПрАТ «Закарпаттяобленерго» та ще в 4 операторів систем розподілу, на які надійшло найбільше скарг від клієнтів щодо недотримання графіків відключення електроенергії.

Українці скаржаться здебільшого на нерівномірні відключення. Друга причина скарг – відсутність повідомлень від обленерго про перерви в електропостачанні. Зокрема, споживачі вказують на відсутність чи неактуальність інформації на сайтах операторів.

Перевірка обленерго в Україні лише на першому етапі (до 21 грудня) виявила 193 порушення, пов’язані з відключеннями світла. Найбільше їх було у Києві, Київській, Волинській, Полтавській, Тернопільській та Чернігівській областях. Найчастіше зустрічалися такі порушення:

  • тривалість перерв між графіками відключення споживачів від електроенергії;
  • застосування стабілізаційних графіків, які не передбачені чинним законодавством;
  • відсутність у графіках планових відключень об’єктів, які не входять до списку критичної інфраструктури;
  • недотримання тривалості відключення;
  • відсутність узгодженого з органами місцевого самоврядування переліку підприємств, що входять до переліку критичної інфраструктури.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...