Опубліковано: 20 Січня, 2023. Переглядів: 257


Глава МАГАТЕ заявив про «реальну ядерну загрозу» в Україні через війну

Загроза ядерної аварії на тлі війни в Україні «цілком реальна» і той факт, що поки її вдається уникнути, не повинен нікого вводити в оману.

Про це заявив гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі, на виступі у Києві,  повідомила прес-служба ООН.

«Коли стався інцидент на Фукусімі, ми поклали відповідальність на природу.

А тут кого звинувачуватимемо, якщо щось трапиться? Я весь час говорю про те, що радіологічна аварія матиме наслідки. Ми повинні уникнути її за всяку ціну. Я сподіваюся, що моє попередження буде почуте», – наголосив глава МАГАТЕ.

Гроссі, як і раніше, наполягає на необхідності створення зони безпеки навколо ЗАЕС – найбільшої атомної станції в Європі.

«Ситуація вкрай нестабільна… Мене дуже турбує Запорізька АЕС. Навіть якщо в цьому районі не буде нових наступів і військових кампаній, ця станція весь час перебуває на лінії фронту. Ось, наприклад, сьогодні було два потужні вибухи, хай і не на самій станції, але вони викликали у нас тривогу, ми перебували весь час на зв’язку (зі співробітниками МАГАТЕ, які перебувають на ЗАЕС)», – зазначив Гроссі.

Додамо, що глава МАГАТЕ перебуває в Україні вже кілька днів. Візит пов’язаний зі створенням постійних місій агентства на всіх українських атомних станціях – Запорізькій, Рівненській, Южно-Українській та Хмельницькій.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...