Опубліковано: 12 Січня, 2023. Переглядів: 233


“Може бути гірше” – експерт про атаки РФ на українську енергетику

Російські масовані ракетні удари покажуть свій найбільший вплив під час сильних морозів.

Поки українці ще не побачили найгіршого ефекту від енергетичного тероризму РФ.

Але це може відбутися під час наступних місяців зими та на початку весни, розповів Gazeta.ua експерт з енергетики Юрій Корольчук.

“У першу чергу російські ракетні удари завдають шкоду економіці. Бізнес не працює, товари не виробляються, менше надходжень в бюджет. Росіяни завдавали удари по системі електроенергії, в першу чергу по розподілу – тому, що забезпечує транспортування електроенергії. Бо саме виробництво практично не постраждало. Ми скільки могли виробляти електроенергії раніше, стільки і виробляємо. Звісно без ЗАЕС і ТЕЦ, які залишились на тих територіях, де знаходяться російські війська”, – сказав Корольчук.

Якби сильні морози були раніше і довше, то всі проблеми від ракетних ударів проявились би швидше і були би більше серйозними. І це все ще може статися, наголошує експерт.

“Зараз у людей може не бути електроенергії по 12-15 годин. Потім її відновлюють і чергують, планово включаючи і відключаючи. Але розслаблятися рано. По-перше, не все добре, бо зима ще не завершилась. Недарма у наших широтах опалювальний сезон триває до 15 квітня. Бо до кінця березня залізно ще можуть бути і заметілі, і морози. Тобто, вважайте: у нас ще 2,5 місяці зими як такої, і календарної – 1,5 місяці. І за півтора місяці ще багато всього може відбутися”, – додав спеціаліст.

Росіяни завдавали удари по підстанціях, які передають електроенергію, і через це фактично не можна донести до споживача той обсяг електроенергії який йому потрібен, пояснив експерт.

“Виробити ви її можете, а доставити не можете. Тому казати зараз, що нам все вдалося, що ми все витримали – я би так говорив. Ще дуже зарано так ситуацію оцінювати. Україна не може створити альтернативну систему приймання електроенергії від виробника. Тобто від атомної електростанції і передачі її до споживачів далі, щоб всі люди отримували електроенергію в якомусь плюс-мінус необхідному обсязі”, – підсумував Корольчук.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...