Опубліковано: 10 Січня, 2024. Переглядів: 322


10 січня: це цікаво знати

У народі 10 січня ходили на Красну Гірку (місця поклоніння Богам), зав’язували на кілку стрічку і загадували бажання.

Також спостерігали за погодою.

Якщо на скиртах хліба іній – до дощового літа.

За церковним календарем 10 січня вшановують мучеників 20 000, що в Нікомидії були спалені: Гликерія, пресвітера, Зинона, Феофіла, диякона, Дорофея, Мардонія, Мигдонія, диякона, Індиса, Горгонія, Петра, Євфимія, мучениць Агафію, Домну, Феофілу та інших; преподобного Ігнатія Ломського, Ярославського; апостола від 70­ох Никанора.

Іменинники 10 січня:

Петро, Юхим, Агафія, Домна, Домнікія та Никанор.

10 січня народились:

1838 – Григорій Воробкевич (Наум Шрам) – український поет, автор пісень, музику до яких написав його брат, Сидір Воробкевич. Гостро виступав проти «язичія» західноукраїнських москвофілів, національного гніту.

1929 – Валентин Зноба – скульптор, учасник вітчизняних та міжнародних виставок. Засновник Академії мистецтв України. Найвідоміші твори: композиції «Бокораш», меморіал на Букринському плацдармі тощо.

Події 10 січня:

1569 – у Любліні розпочався сейм, присвячений унії Королівства Польського та Великого князівства Литовського.

1863 – у Лондоні відкрився рух першої системи метро у світі.

1920 – набув чинності Статут Ліги Націй, ратифікований 42-ма країнами.

1946 – у Лондоні відкрилося перше засідання Генеральної Асамблеї ООН.

1989 – початок виведення кубинських військ з Анголи.

Чи знаєте ви, що:

Цікаві вірування

Коли Бог створив землю і різних тварин, то про птахів не подумав.

Однак прийшов час, коли він вигнав з раю Адама і Єву і за кожною людиною поставив наглядати Ангела-охоронця, який після смерті людини мав прилетіти на небо і розповісти про земний шлях кожного померлого. Пекла у той час не було, а душі померлих вели себе у раю, як і на землі – по-різному. Одні були тихі та благочинні, а інші кричали, билися і спокушали невинних. Побачив Бог, що не дасть ради з душами та й створив пекло, а Ангелів-охоронців вирішив перетворювати на птахів. Відтоді після свята Юрія (6 травня) і до другої Пречистої (21 вересня) птахи живуть на землі й розмножуються рівно настільки, скільки людей помирає на той час. А наприкінці вересня вони відлітають у Вирій. Відчиняє ворота восени і зачиняє їх навесні, коли птахи відлітають на землю – зозуля. Так що, зозуля є Божим Архангелом. І оскільки вона рахує людям роки, тому сама пташенят не висиджує. А через те, що має райські ключі, – найшвидше відлітає і найпізніше прилітає.

Рідна країна


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...