Опубліковано: 1 Грудня, 2023. Переглядів: 281


1 грудня: це цікаво знати

Народне прислів’я стверджує, що грудень сумний у свято і в будень. І все ж, останній місяць року налаштовує нас на оптимістичну хвилю, бо хоч зима і повертає на мороз, проте сонце вже йде до літа.

У народі 1 грудня спостерігали за погодою і відзначали, скільки змін станеться протягом дня, стільки змін у погоді буде і протягом зими. Тож, спостережливим людям є робота.

За церковним календарем 1 грудня вшановують мученика Платона; мучеників Романа, диякона, і отрока Варула; мучеників Закхея, диякона Гадаринського, і Алфея, читця Кесарійського.

Іменинники 1 грудня:

Платон і Роман.

1 грудня народилися:

1913 – Платон Воронько – український поет, публіцист. Автор поетичної збірки «Повінь».

1913 – Георгій Майборода – український композитор. Автор багатьох опер, симфоній, концертів для голосу з оркестром, для скрипки з оркестром, симфонічних варіацій для віолончелі з оркестром, хорів, романсів.

1918 – Платон Майборода – український композитор, автор численних пісень і хорів, обробок народних пісень («Пісня про рушник», «Якщо ти любиш», «Ми підемо, де трави похилі», «Київський вальс»).

1 грудня відзначають:

  • День працівників прокуратури.
  • Всесвітній День боротьби зі СНІДом.
  • День невролога.

Події 1 грудня:

1944 – наказ Наркомату внутрішніх справ СРСР про створення в його складі Головного управління з боротьби з бандитизмом, одним із завдань якого була боротьба з «націоналістичним підпіллям» у Західній Україні та Балтії.

1962 – Микита Хрущов відвідав виставку художників, після чого в СРСР почалося цькування абстракціонізму.

1988 – вперше відзначено Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

1989 – зустріч Папи Івана Павла ІІ з керівником СРСР Михайлом Горбачовим започаткувала офіційну легалізацію УГКЦ.

1991 – народ України своїм волевиявленням на референдумі підтвердив Акт проголошення незалежності України.

Понад 90% з 32-х мільйонів громадян України, які взяли участь у Всеукраїнському референдумі, висловилось за незалежність нашої країни. Одночасно з референдумом проводились і вибори Президента, перемогу на яких здобув Леонід Кравчук, в недалекому минулому секретар ЦК Компартії України.

2013 – після побиття студентів на майдані в ніч на 30 листопада, першого грудня на мирний протест вийшло понад мільйон киян.

Чи знаєте ви, що:

Романс «Ми підемо, де трави похилі» був написаний за десять хвилин. Слова Андрій Малишка написав на коробці з-під цигарок «Казбек» за лічені хвилини, а Платон Майборода, який мешкав тоді в їхній квартирі, сів за рояль і почав імпровізувати мелодію. Пісня народилася так несподівано, що Малишко відвернувся до вікна й заплакав.

А «Київський вальс» своєю появою завдячує студентам Київського медичного інституту. Вони написали листа до Платона Майбороди і Андрія Малишка, де попросили написати пісню, присвячену квітучому Києву, яка б залишилась у душі, коли вони, вже молоді лікарі, роз’їдуться по різних куточках країни. Саме студенти-медики й були першими слухачами і виконавцями пісні, що згодом набула повнокровного життя і стала однією з найулюбленіших.

Випробувавши свій талант на «Київському вальсові», Платон Іларіонович пише «Колгоспний вальс», «Білі каштани», згодом «Студентський вальс», «Друзі хороші мої», «Дніпровські хвилі» та інші мелодії, відомі не лише в Україні, а й у багатьох державах світу, особливо там, де є великі українські громади: США, Канаді, Австралії, країнах Латинської Америки. Ці пісні нагадують українцям далекий рідний край, його природу і людей.

Рідна країна


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...