Опубліковано: 24 Жовтня, 2020. Переглядів: 413


Усе, що треба знати про виборчі бюлетені, які отримаєте 25 жовтня під час голосування (ФОТО)

25 жовтня в країні відбудуться місцеві вибори, на яких буде багато чого нового – виборче законодавство, виборча система, бюлетені… І якщо перші два – це більше про процедури, наприклад, проведення агітації чи підрахунок голосів (тобто те, з чим стикнуться тільки ті, хто в них задіяний безпосередньо), то останній – це інструмент широкого вжитку, адже потрапить до рук кожного виборця.

Громадянська мережа ОПОРА підготувала відповіді на всі запитання, що стосуються бюлетенів: скільки їх та які саме можна буде отримати на виборчій дільниці, як за їх допомогою проголосувати, аби ваш голос точно зарахувався тощо.

Скільки і які бюлетені отримає виборець?

Кожен виборець отримає на своїй виборчій дільниці бюлетені кількох типів. Може бути 2 або 3 їх типи, і це залежить від того населеного пункту, де ви живете й голосуєте. Але основна різниця між бюлетенями така, що в одному потрібна лише одна позначка, а в іншому – слід поставити позначку та вписати цифру за трафаретом. От він і є новим типом, і його отримає кожен виборець, незалежно від того, де мешкає. Тому давайте розберемося спочатку з ним.

Нові бюлетені призначені для голосування за кандидатів у депутати до обласної та районної ради, а також у міську (сільську або селищну) раду з кількістю виборців 10 тисяч і більше. Такий бланк міститиме ліворуч назву партії (та прізвище кандидата єдиного виборчого списку, який не бере участі в персоналізованому голосуванні, адже гарантовано пройде до ради, якщо партія подолає прохідний бар’єр), посередині два квадратики для голосування, а праворуч – список прізвищ із 5 – 12 кандидатів від цієї партії.

Таким чином, у першому квадратику необхідно поставити позначку (плюсик або іншу) за партію, а в другому – вписати за трафаретом номер кандидата від цієї партії (від 1 до 12).

Тепер про кількість бюлетенів. Зазвичай у більшості населених пунктів України виборець отримає їх 4 виборчі для голосування за кандидатів на посаду:

1) міського (сільського або селищного) голови;

2) депутатів міської (сільської або селищної) ради;

3) депутатів районної ради;

4) депутатів обласної ради.

Але буде й кілька винятків. 2 бюлетені отримають виборці Києва: вони голосуватимуть лише за мера та за депутатів міськради. 3 бюлетені отримають виборці на підконтрольній українській владі території Донеччини та Луганщини: обиратимуть очільника свого населеного пункту, депутатів місцевої та районної рад. Виборів до облрад там не буде. 5 бюлетенів отримають виборці Житомира, Кривого Рогу, Кропивницького, Полтави, Херсона, бо мають ще вибори до районних у місті рад, а також Чернігівщини, бо там – довибори до Верховної Ради.

Як формується бюлетень?

Нова виборча система – це не лише нові бюлетені, а й новий принцип формування переліку кандидатів у них.

Чи будуть бюлетені однакові в межах одного міста, села чи селища? Кожна адміністративно-територіальна одиниця, в якій обирається рада (село, селище, місто, район, область), ділитиметься на округи, причому кожна така територія матиме свій поділ, який загалом може і часто не збігатиметься один з одним. Тому можна прийти на свою міську виборчу дільницю та обирати партію й депутата: у терокрузі міста №1; в тер­окрузі району №2, в терокрузі області №3 – і все це на одній і тій же дільниці. Тож точно можна сказати, що ідентичні бюлетені отримають люди на одній виборчій дільниці, щодо навіть сусідньої – це вже залежить від низки деталей.

Поділ на округи у кожній адміністративно-територіальній одиниці (місто/село/селище, район, область) визначається за певною формулою, але від загальної кількості депутатів, яких мають обрати до ради: чим їх більше, тим більше створених округів. Але однаковими для мешканців одного населеного пункту точно будуть бюлетені для голосування за кандидата на посаду міського (сільського чи селищного) голови. У цьому випадку територія населеного пункту є єдиним округом.

Як формується перелік кандидатів, які потрапляють до бюлетенів? Кожна партія формує два типи списків кандидатів: єдиний виборчий список і декілька окремих для територіальних виборчих округів. Візьмемо, до прикладу, місто, яке має 3 округи. Партія висуває єдиний виборчий список у місті, де перший номер з цього списку гарантовано потрапить до складу міськради, якщо партія набере 5% прохідного бар’єра. Решту ж кандидатів єдиного виборчого списку, починаючи з номера 2 і до останнього, партія розподіляє за власним бажанням і розміщує в цих трьох окремих територіальних виборчих списках, які якраз і потраплять до виборців у бюлетенях – у кожному окрузі свій список і бюлетень. Тобто спільною у всіх цих трьох різних бюлетенях у межах міста в контексті конкретної партії буде ліва частина – назва партії та зазначення першого номера в єдиному виборчому списку, який не бере персоналізованої участі в голосуванні.

Спільним виявиться й колір бюлетенів по всій країні для кожного типу виборів. Так, депутатів облрад обиратимемо за допомогою блакитних бюлетенів, районних рад – світло-зелених, міських – світло-жовтих, а сільських і селищних рад – кремових. Натомість за кандидата на посаду голови міста, села чи селища голосуватимемо світло-рожевим бюлетенем.

Як заповнювати новий бюлетень?

Порядок заповнення бюлетенів описаний у частинах 7 і 8 статті 248 Виборчого кодексу України. Там зазначений максимально правильний варіант, аби на етапі підрахунку голосів у членів комісій не виникало сумнівів і запитань. Звісно, завжди є можливість, що вони приймуть колегіальне рішення, аби визначити волевиявлення виборця, якщо позначка не ідеальна. Але варто одразу намагатися заповнити все максимально уважно й точно.

Отже. Щоб проголосувати за кандидата в депутати до обласної, районної та міської (сільської або селищної) ради з кількістю виборців 10 тисяч і більше, в першому квадратику ставимо плюсик або будь-яку іншу позначку, обираючи партію, а в сусідньому квадратику вписуємо номер за трафаретом. Варто зауважити, що вносити треба максимально точний номер, який зазначено поряд із прізвищем обраного кандидата (наприклад: не 06, а 6; не 01, а 1 тощо). Ці цифри слід писати так, як раніше – індекси на листівках та поштових конвертах в Україні.

Є припущення, що дехто голосуватиме з новою формою бюлетеня дещо інакше. Наприклад, ставити позначку за партію в першій клітинці, а другу з трафаретом залишати порожньою, натомість прізвище кандидата підкреслювати рискою, обводити в коло чи виділяти якимось іншим чином. Таке волевиявлення не унормоване в законодавстві, тож немає чіткого визначення щодо таких бюлетенів, тут можливі кілька підходів. Наприклад, міжнародні виборчі стандарти схиляються до того, що якщо реально визначити персоналізоване волевиявлення, незалежно від форми його прояву, то воно має бути враховане. Натомість у абзаці 2 частини 7 статті 248 Виборчого кодексу чітко вказано: «Якщо виборець у квадраті з нанесеним трафаретом для написання номера кандидата в депутати зробив позначку не по трафарету, але з якої можливо встановити дійсне волевиявлення виборця, вважається, що виборець підтримує кандидата, номер якого зазначено». Тобто така персоналізована підтримка враховується, тільки якщо волевиявлення зроблене в квадратику із трафаретом. Та варто додати, що зараз немає норми, як, приміром, у попередньому виборчому законодавстві, що бюлетень із будь-якою зайвою позначкою вважається недійсним. Тому можна припустити, що таке волевиявлення буде визначено як підтримка лише партії.

10 жовтня Центральна виборча комісія прийняла роз’яс­нення щодо заповнення виборчого бюлетеня. Так, члени дільничних виборчих комісій під час підрахунку голосів мали би врахувати волевиявлення громадян і із зазначенням цифри 0 перед одинарною цифрою-номером кандидата, і з написанням цифри прописом не за трафаретом тощо.

Які ж бюлетені точно вважатимуться недійсними? Перелік підстав визнати бюлетень недійсним зазначений у частині 29 статті 250 Виборчого кодексу України. Але для виборців найголовнішими будуть, фактично, два пункти, які регулюють питання, де не варто ставити плюсик чи будь-яку іншу позначку чи цифру. А саме – не треба ставити позначки за кілька партій або лише вписувати номер кандидата без позначки за партію.

А як щодо інших типів бюлетенів?

На виборчих дільницях ми отримаємо також бюлетені іншого типу. Як мінімум – для голосування за кандидата на посаду міського (сільського або селищного) голови. Такі ж бюлетені будуть для голосування за кандидатів у депутати до міської (сільської або селищної) ради із кількістю виборців до 10 тисяч. Відрізнятимуться вони лише «шапкою» з назвою відповідних виборів, округом та прізвищами. Хоча деякі кандидати можуть пробувати свої сили у балотуванні і на депутата, і на посаду голови, тож їхні прізвища можуть виявитися в бюлетенях різних типів.

Такий бюлетень міститиме нумерацію; квадратик, де необхідно поставити позначку (галочку, плюсик або іншу); список прізвищ в алфавітному порядку з короткою інформацією про кожного кандидата (партійність чи самовисування, місце роботи, місце проживання тощо).

Недійсними вважатимуться бюлетені, де стоятимуть позначки за кількох кандидатів.

Що робити, якщо виборець помилився?

Частина 12 статті 248 Виборчого кодексу України передбачає для нього право на помилку. У такому випадку необхідно:

виборцю – невідкладно звернутися до члена виборчої комісії, який видав бюлетень, із письмовою заявою та проханням видати інший; потім отримати його в обмін на зіпсований так само, як одержував перший (відповідно до частини 3 статті 248 ВК);

уповноваженому члену дільничної виборчої комісії – зробити відповідну позначку в списку виборців навпроти прізвища виборця та засвідчити її своїм підписом;

члену дільничної виборчої комісії, який видавав бюлетень, – негайно погасити зіпсований бюлетень як невикористаний та скласти акт про це;

виборцю та двом членам виборчої комісії, які видавали бюлетень, – підписати акт, що має бути долучений до списку виборців;

члену дільничної виборчої комісії, який видавав бюлетень, – зберігати погашений бюлетень до підрахунку голосів – він врахується як невикористаний, його запакують разом із контрольним талоном у пакет із невикористаними бюлетенями.

Але варто зазначити, що краще не помилятися. Адже виборчі бюлетені для кожної виборчої дільниці виготовляються, як правило, у кількості, що на 0,5% перевищує число виборців, включених там до списку. Тому зайвих бюлетенів для «роботи над помилками» може вистачити далеко не всім, особливо, якщо явка виявиться високою. До того ж скористатися такою процедурою можна лише один раз.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...