Опубліковано: 10 Листопада, 2022. Переглядів: 660


Назвали популярні продукти, які провокують передчасну смерть

Вживання в їжу ультраоброблених продуктів із тривалим терміном зберігання здатне спровокувати передчасну смертність.

До ультраоброблених відносяться багато звичних нам продуктів, пише American Journal of Preventive Medicine. Зокрема це ковбаси, сухі сніданки, печиво, чіпси, фруктові соки, м’ясна продукція, промисловий хліб, лимонади, консервовані супи, заморожена піца, пончики, цукерки та багато інших харчових виробів.

“Ці продукти містять речовини, отримані з трансжирів, цукру, крохмалю, білкових ізолятів, тож у них відсутні цілісні харчові інгредієнти і часто міститься велика кількість ароматизаторів, барвників, емульгаторів та інших добавок. Вчені пов’язують вживання ультраобробленої їжі з розвитком таких захворювань, як серцево-судинні, цукровий діабет, деякі види раку та інших”, – ідеться у повідомленні.

Учені з Бразилії змоделювали дані національних репрезентативних обстежень раціону за 2017–2018 роки та демографічну інформацію про смертність за 2019 рік. З’ясувалося, що у всіх вікових групах обох статей вживання ультраоброблених продуктів варіювалося від 13 до 21% від загального споживання їжі.

Вчені встановили, що у 2019 передчасно померло 541 160 осіб віком від 30 до 69 років. З них 261 061 смерть була викликана захворюваннями неінфекційної природи, яких можна запобігти.

“Моделювання показало, що близько 57 тис. таких смертей можна віднести до наслідку вживання ультрапастеризованих продуктів, що відповідає 10,5% всіх передчасних смертей і 21,8% смертей від неінфекційних захворювань”, – сказано в дослідженні.

У країнах з високим рівнем доходів населення, наприклад у Великій Британії, Канаді та США, ці показники будуть ще вищими. Крім того, вчені підрахували, що скорочення споживання ультраоброблених продуктів на 10–50% може запобігти від 5900 до 29 300 випадків передчасної смерті у Бразилії щороку.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...