Опубліковано: 2 Листопада, 2022. Переглядів: 324


Військове командування РФ обговорило використання ядерної зброї в Україні, в США занепокоєні — NYT

Високопосадовці з-поміж російських військових керівників обговорювали використання ядерної зброї проти України.

Це викликало занепокоєння всередині адміністрації Джо Байдена. Це показує, наскільки москва розчарована через невдачі на полі бою в Україні.

Про це пише The New York Times із посиланням на американських посадовців.

Так, військові керівники нещодавно мали розмови, під час яких обговорювали, коли і як москва може застосувати тактичну ядерну зброю в Україні. президент рф володимир путін не брав участі в розмовах.

Розвіддані про розмови військового керівництва рф на тему можливого застосування ядерної зброї були розповсюджені в уряді США в середині жовтня.

«Той факт, що російські військові керівники проводили обговорення, стривожив адміністрацію Байдена, тому що це показало, наскільки російські генерали були розчаровані своїми невдачами на полі бою, і свідчить про те, що погрози путіна застосувати ядерну зброю можуть бути не просто словами», — пише NYT.

Водночас американські посадовці заявили, що не бачать доказів того, що росіяни переміщують ядерну зброю або вживають інших тактичних заходів для підготовки до удару.

«З самого початку ми чітко дали зрозуміти, що коментарі росії щодо потенційного використання ядерної зброї викликають глибоке занепокоєння, і ми сприймаємо їх серйозно», — сказав чиновник Ради національної безпеки Джон Кірбі.

На що здатна росія?

За оцінками Пентагону, росія має запаси приблизно двох тисяч одиниць тактичної ядерної зброї, які призначені для використання на полях битв.

NYT наголошує, що жодна тактична ядерна зброя ніколи не використовувалася в бойових діях, але її можна застосувати будь-якими способами, зокрема за допомогою ракет або артилерійських снарядів.

Тактична ядерна зброя має меншу потужність і призначена для використання на менших відстанях, ніж боєголовки міжконтинентальних балістичних ракет.

Військові експерти кажуть, що застосування ядерної зброї — вперше за понад 75 років — докорінно змінило б форму війни. Хоча руйнування залежатиме від багатьох факторів, зокрема розміру зброї та вітру.

Навіть невеликий ядерний вибух може спричинити тисячі смертей і зробити частини України непридатними для проживання, додали в NYT.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...