Опубліковано: 23 Вересня, 2022. Переглядів: 334


Повернення акцизів на пальне: влада розповіла, що буде з цінами

Мінекономіки не очікує найближчим часом підвищення цін на пальне після того, як парламент частково повернув акциз. На світовому ринку ціна на нафту пішла вниз. Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки з посиланням на Першого заступника Міністра економіки України Дениса Кудіна.

За його словами, зараз вдалий час для часткового повернення акцизів, оскільки на українському ринку намітилася тенденція до зниження ціни.

“Ми розраховуємо, що паливні мережі зможуть включити податок до уже існуючої ціни, і ціну піднімати не будуть. Відповідно зростання цін на нафтропродукти в найближчій перспективі ми не очікуємо”, — йдеться у повідомленні.

Заступник міністра фінансів зазначив, що на світовому ринку ціна на нафту пішла вниз. Якщо у червні вона сягала $120, то сьогодні — $88.

“Світова спільнота отримала велику інфляцію, здебільшого, за рахунок зростання цін на енергоносії. Уряди провідних країн світу зацікавилися цим питанням і почали шукати шляхи, яким чином понизити ціну. У ринковій еконоці є тільки один шлях – збільшити об’єм пропозиції. Відповідно, на тлі заяв Саудівської Аравії про збільшення видобутку, ціни пішли вниз. Цей фактор і дає нам можливість отримати потенційне зниження собівартості. Другий фактор – національна валюта. При збереженні фіксованого курсу ми не прогнозуємо подальших коливань”, — додав він.

Повернення акцизу на пальне: що відомо

Нагадаємо, що акцизи були скасовані 15 березня з початком війни, коли внаслідок обстрілів було зруйновано єдиного виробника пального в Україні (Кременчуцький НПЗ), а також низку нафтобаз, що в результаті спричинило значний дефіцит пального в країні та призвело до зростання цін.

До скасування акциз на бензин становив 213,5 євро, на дизельне пальне — 139,5 євро.

Додамо, що депутат Верховної Ради Ярослав Железняк оприлюднив на своєму Telegram-каналі висновок Міністерства економіки щодо можливого відновлення акцизного податку. У висновку вказано, що повернення акцизу призведе до зростання інфляції на 0,3 відсоткового пункту, а реальний ВВП впаде на 0,05 відсоткового пункту.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...