Опубліковано: 21 Вересня, 2022. Переглядів: 512


Військовий облік жінок: кого зобов’яжуть піти на службу

В Україні відстрочили обов’язкову постановку на військовий облік жінок ще на рік – до 1 жовтня 2023 року. Проте 21 вересня Верховна рада підтримала у першому читанні законопроект про добровільний військовий облік жінок. Це означає, що українкам, які мають військові спеціальності, не перешкоджатимуть постановці на облік, якщо вони самі того бажають.

Про це пише today.ua.

У тексті документа сказано, що жінки, які мають спеціальність або професію, суміжну з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною у переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, за власним бажанням можуть бути взяті на військовий облік військовозобов’язаних.

До переліку професій, придатних до мобілізації, віднесли 14 спеціальностей та 7 суміжних з ними професій. Серед них є медична справа, маркетинг, інженерія, харчові технології, журналістика.

При цьому жінки, які мають спеціальність та/або професію, суміжну з медичною діяльністю, повинні обов’язково ставати на облік військовозобов’язаних.

Норма про обов’язкову постановку жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік регулюється законом. Тому Міноборони у межах повноважень може лише відстрочити терміни, що було зроблено. До жовтня 2023 року парламентарі мають час закріпити нові норми закону щодо військового обліку жінок у майбутньому.

Закон “Про добровільний військовий облік” готуватиметься до другого читання за скороченою процедурою.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...