Опубліковано: 13 Вересня, 2022. Переглядів: 382


Увага! Кабмін змінив порядок видачі та обміну посвідчень водія

Видані громадянам України за кордоном посвідчення водія іноземної держави, які відповідають вимогам Конвенції про дорожній рух 1968 року, підлягають обміну на національні посвідчення водія без складання теоретичного і практичного іспитів за умови, що зазначені громадяни України постійно проживають на території України.

Як повідомляє «Судово-юридична газета», постановою №1019 від 10 вересня Кабмін вніс зміни до порядків, які регулюють питання державної реєстрації транспортних засобів і допуску громадян до керування транспортними засобами.

Зокрема у Положенні про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, затвердженому постановою КМУ від 8 травня 1993 р. № 340 внесено наступні зміни.

Особа має лише одне посвідчення водія, що підтверджує її право на керування транспортними засобами діючих категорій, зазначених у ньому (додано нову норму).

Водіям транспортних засобів категорій В, С1, С, D1 і D дозволяється керувати такими засобами також з причепом, дозволена максимальна маса якого НЕ перевищує 750 кілограмів. При цьому водіям транспортних засобів категорії В дозволяється керувати такими засобами з причепом, дозволена максимальна маса якого НЕ перевищує 750 кілограмів, але не перевищує маси автомобіля без навантаження, і загальна дозволена максимальна маса такого транспортного засобу і причепа не перевищує 3500 кілограмів.

До керування транспортними засобами категорій В, С1, С, D1 і D з причепами, повна маса яких становить більш як 750 кілограмів і загальна дозволена максимальна маса такого транспортного засобу і причепа перевищує 3500 кілограмів, а також зчепленими автобусами допускаються водії, які мають право на керування транспортними засобами категорій ВЕ, С1Е, СЕ, D1E і DE (зміни у п. 5).

Теоретичний, практичний іспити приймаються уповноваженими працівниками територіальних сервісних центрів МВС, на яких згідно з посадовими обов’язками покладено функції з прийняття іспитів для отримання права керування транспортними засобами.

У разі видачі посвідчення водія з отриманням права на керування транспортними засобами іншої категорії раніше видане посвідчення водія підлягає обміну. Виключено положення про те, що в новому посвідченні для підтвердження стажу керування в графі «Особливі відмітки» зазначаються відомості про посвідчення водія, що обмінюється (п. 24).

У разі зміни персональних даних (прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності), стать) власник посвідчення водія зобов’язаний здійснити його обмін не пізніше десяти днів з дня отримання нового документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України чи спеціальний статус особи (п. 25-2)

Особи, які тимчасово перебувають на території України, під час керування транспортними засобами можуть мати національне (до змін – українське) посвідчення водія, видане в установленому цим Положенням порядку.

Посвідчення водія іноземної держави, що належить особі, яка переїжджає на постійне місце проживання в Україну, дійсне на території України протягом 60 днів з дати видачі органами та підрозділами ДМС документів на постійне проживання в Україні і після цього підлягає обміну. Обмін таких посвідчень проводиться після проходження особою медичного огляду та складення теоретичного і практичного іспитів (за винятком випадків, визначених пунктом 32 цього Положення)

У разі наявності в посвідченні водія іноземної держави двох або більше категорій на право керування транспортними засобами теоретичний та практичний іспити складаються за вищою категорією із зазначених у такому посвідченні водія (зміни до п. 30).

Також змінився пункт 32 Положення. До змін він виглядав так:

«Видані громадянам України за кордоном міжнародні посвідчення та посвідчення водія іноземної держави, які відповідають вимогам Конвенції про дорожній рух 1968 року, підлягають обміну на національні посвідчення згідно з пунктом 25 цього Положення за умови, що зазначені громадяни України постійно проживають на території України».

Новою постановою визначено наступне:

«Видані громадянам України за кордоном посвідчення водія іноземної держави, які відповідають вимогам Конвенції про дорожній рух 1968 року, підлягають обміну на національні посвідчення водія без складання теоретичного і практичного іспитів за умови, що зазначені громадяни України постійно проживають на території України.

У такому випадку в національному посвідченні водія зазначається право на керування транспортними засобами тих категорій, які зазначені в посвідченні водія іноземної держави, яке підлягає обміну».

Положення також доповнили пунктами 32-1 і 32-2 такого змісту:

Обмін посвідчення водія іноземної держави на національне посвідчення водія не проводиться в разі:

закінчення строку дії такого посвідчення водія;

наявності відомостей про позбавлення власника такого посвідчення водія права на керування транспортним засобом;

наявності відомостей про тимчасове обмеження власника такого посвідчення водія права на керування транспортним засобом.

Обмін посвідчення водія іноземної держави, з якою укладено міжнародний договір про взаємне визнання та обмін посвідчень водія, здійснюється відповідно до умов, визначених міжнародним договором.

У Порядку підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 20 травня 2009 р. № 487, встановлено, що до складення іспитів у територіальному сервісному центрі МВС допускаються слухачі, що успішно склали іспити в закладі або його філії чи іншому відокремленому підрозділі (заліки виключені з норми)

Також у Порядку замість Мінсоцполітики уповноваженим органом, який буде визначати кваліфікаційні вимоги для спеціалістів з теоретичної підготовки визначено Мінекономіки.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...