Опубліковано: 21 Грудня, 2020. Переглядів: 536


В Атлантиці розколовся один з найбільших айсбергів світу, екосистема в небезпеці

Біля острова Південна Джорджія в Атлантиці розколовся айсберг А68а.

Він є одним з найбільших у світі, повідомляє Science Alert.

Причиною розколу стали сильні підводні течії, через які айсберг розвернувся на 180°.

Поки науковці не можуть оцінити точний його розмір.

Частина, яка відкололася, усе далі відходить від основи айсберга, що рухається на південний схід. Учені припускають, що там його підхопить інша течія і перенесе назад до східного узбережжя острова.

Але дослідники попереджають, що досі є загроза, що айсберг вріжеться в Південну Джорджію та знищить усю екосистему острова. Він може застрягти на його береговій лінії і пробути там 10 років. Тоді це закриє доступ до океану для батьків-пінгвінів і тюленів, які спускаються в воду, щоб зловити рибу для дитинчат. Може статися так, що тварини змушені будуть обходити айсберг і вони не встигнуть вчасно повернутись до голодних дітей.

Схожа ситуація була 2004 року. Айсберг A38-B сів на мілину біля острова, убивши значну кількість дитинчат тюленів та пінгвінів.

Острів Південна Джорджія розташований в небезпечному місці — посеред алеї течій, які зазвичай переносять айсберги від Антарктиди до екватора. У липні 2017 року айсберг відколовся від шельфового льодовика Ларсен в Антарктиді й до розколу рухався відкритими водами всього в декількох сотнях кілометрів від британської заморської території Південна Джорджія.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...