Опубліковано: 29 Серпня, 2022. Переглядів: 490


Навчання в Україні під час війни: 5 важливих пунктів для батьків

Через повномасштабне російське вторгнення українські діти змушені пристосовуватися до обставин та йти вчитися до школи під загрозою ракетних чи артилерійських обстрілів. Де планують відновити офлайн-навчання в Україні та на що варто звернути увагу розповідає Новое время.

Так, згідно з розпорядженням МОН в більшості українських освітніх закладах з першого вересня планують розпочати очне навчання.

За парти сядуть учні, які знаходяться у відносно безпечних регіонах – жителі західних і деяких центральних областей, а також у столиці.

Новоутворені комісії продовжують перевіряти готовність навчальних закладів прийняти учнів, а саме:

  • укриття, що мають бути обладнані для всіх учасників навчального процесу;
  • належна робота систем оповіщення тривоги, зокрема відповідність для дітей з порушенням слуху та зору;
  • наявність шляхів евакуації.

Крім того, рекомендовано провести заняття з надання першої медичної допомоги та тренування евакуації зі школи у разі повітряної тривоги.

Перш, ніж прийняти рішення віддавати дитину до школи під час війни, варто розуміти кілька основних речей. Так, МОН видало розпорядження про наявність безпечного укриття у школі, проте коштів на їх будівництво немає. Тож, батькам варто на власні очі переконатися у безпеці навчального закладу та зрозуміти, чи зможе воно витримати ймовірний удар.

Окрім цього, суттєвою проблемою наразі залишається відсутність учителів, оскільки багато талановитих і досвідчених педагогів виїхали закордон. Тож багатьом батькам доведеться розраховувати на власні сили та репетиторів та додаткові онлайн-заняття.

Не зайвим буде навчити дитину надавати першу медичну допомогу – для цього можна пройти спеціалізовані курси разом з дитиною та впевнитись у її/його практичних вміннях. Навик надавати першу допомогу може бути корисним протягом всього життя.

Варто пам’ятати, що під час війни батьки завжди можуть обирати формат навчання для своєї дитини – так, є можливість відмовитися від фізичного відвідування школи та надати перевагу онлайн-навчанню екстернату чи індивідуальній формі.

Перед відвідуванням навчального закладу слід поговорити із дитиною на незручні теми та обговорити можливі форм-мажорні обставини. Наприклад, до кого звернутись по допомогу у разі відсутності зв’язку з батьками, як поводитись у разі тривоги, коли дитина сама по дорозі до школи та інші питання.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...