Опубліковано: 21 Серпня, 2022. Переглядів: 519


Виїзд студентів за кордон під час війни: кому дозволено та які потрібні документи

З 8 серпня студенти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти в іноземних вишах, мають право виїхати з України для продовження навчання за наявності низки документів.

Про те, яким студентам можна виїхати за кордон і які документи потрібні, розповів юрист Дмитро Дончак.

“Студенти призовного віку, що навчаються в закладах освіти за межами України під час воєнного стану можуть виїжджати за кордон для продовження навчання“, – йдеться в роз’яснювальній інфографіці від Мінреінтеграції разом з ГШ ЗСУ та ДПСУ.

І тому для підтвердження того факту, що студент збирається продовжити навчання, потрібні студентський квиток або студентська віза. Також необхідно на кордоні надати наступні документи:

  • перекладені та нотаріально завірені документи навчання особи у закордонному вузі;
  • військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією);
  • довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти).

“І саме тому останнім часом прикордонникик розвертають майже всіх студентів, бо переважна більшість поступила вже після початку війни, тобто намагаються виїхати не для продовження навчання, а для початку навчання.

У той же час, в жодному нормативному акті немає вказівок, що пропускати за кордон можна лише тих, хто поступив на навчання до початку війни. Також ніде на законодавчому рівні не вказано, що для виїзду необхідно надати візу або квиток”, – пояснив юрист.

Утім, немає сенсу оскаржувати “Рішення про відмову” у виїзді студента за кордон, оскільки формально всім студентам заборонено покидати територію України відповідно до Постанови КМУ №57 “Правила перетинання державного кордону”.

“Що можна зробити: одразу після опублікування 08.08.2022 ДПСУ своєї позиції щодо виїзду студентів, Головнокомандуючий ЗСУ В. Залужний направив до Міністерства оборони України Звернення, в якому просив дозволити виїзд за кордон всім особам, хто має відстрочку від мобілізації. Якщо Міноборони погодиться, то далі останнє слово за Кабміном. Таким чином, залишається чекати протягом місяця на хороші новини від Кабміну про те, що вони врахують це Звернення і внесуть зміни до “Правил перетинання кордону””, – порадив юрист.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...