Опубліковано: 19 Серпня, 2022. Переглядів: 317


За сценарієм Фукусіми – чим загрожує зупинка енергоблоків Запорізької АЕС

Якщо Росія реалізує свої погрози зупинити всі енергоблоки Запорізької атомної електростанції, це призведе до катастрофічних наслідків.

Через втрату всіх джерел живлення можуть вийти з ладу системи охолодження. У результаті пошкодиться активна зона реакторної установки й радіоактивні речовини вийдуть назовні, повідомили у Державній інспекції ядерного регулювання України.

Саме за таким сценарієм відбулася аварія на японській атомній станції “Фукусіма-1” 2011 року. Але там катастрофа сталася через природні катаклізми. А на Запорізькій АЕС це може статися через злочинні дії окупаційних військ РФ.

Потреби АЕС в електроживленні забезпечуються або за рахунок працюючих енергоблоків, або за рахунок зовнішнього енергоживлення.

“При зупинці всіх енергоблоків має бути забезпечене стійке зовнішнє енергопостачання. Нині внаслідок обстрілів російськими військами пошкоджені три з чотирьох ліній, що з’єднують АЕС з енергосистемою України. У разі пошкодження четвертої лінії станція втратить можливість отримувати електроенергію для власних потреб”, – йдеться у повідомленні.

На випадок такої аварії на Запорізькій АЕС є дизель-генератори. Але для них потрібно достатньо дизеля.

“Російські військові, які присутні на АЕС, можуть перешкоджати поставкам дизеля, необхідного для роботи генераторів. Після втрати всіх джерел забезпечення електроенергією розпочнеться процес плавлення ядерного палива. Внаслідок цього може відбутися вихід радіоактивних речовин у навколишнє середовище”, – повідомляють у ДІЯРУ.

На Запорізькій АЕС є сім ядерних об’єктів – шість енергоблоків та сухе сховище відпрацьованого ядерного палива.

Залежно від погодних умов, радіоактивну хмару може понести на територію Європи або Росії та Білорусі.

В інспекції також наголошують, що Запорізька АЕС розташована на березі Каховського водосховища, що є каскадом водосховищ Дніпра. Тож аварія на станції може призвести до радіоактивного забруднення Дніпра та Чорного моря.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...