Опубліковано: 5 Травня, 2022. Переглядів: 481


Навчальний рік в Україні завершується на тлі трагічних подій: загибелі дітей, порожніх класів та руйнування навчальних закладів

Щонайменше кожна шоста школа на сході України, яким ЮНІСЕФ надавав підтримку, була пошкоджена або зруйнована з початку війни, включаючи Початкову школу № 36 – єдину «безпечну школу» в Маріуполі. Це підкреслює руйнівний вплив конфлікту на життя та майбутнє дітей.

Тільки за минулий тиждень від атак постраждали дві школи.

15 з 89 пошкоджених або зруйнованих шкіл є частиною проекту «Безпечні школи», що реалізується разом із Міністерством освіти і науки насамперед як відповідь на напади на дитячі садки та школи на Донбасі, де збройний конфлікт триває з 2014 року.

З початку війни в лютому сотні шкіл у всій країні постраждали внаслідок використання важкої артилерії, авіаударів та іншої вибухової зброї в населених пунктах, тоді як інші використовуються як інформаційні центри, укриття, центри постачання допомоги або для військових цілей.

«Початок навчального року в Україні давав надію та обіцяв повернення до нормальності після тривалих перебоїв з навчанням у зв’язку з COVID-19»,підкреслила Міхаела Бауер, заступниця Голови Представництва ЮНІСЕФ в Україні.Натомість сотні дітей були вбиті, а навчальний рік закінчується на тлі закриття класів через війну та руйнування навчальних закладів».

Для дітей, які постраждали від кризи, школа має ключове значення: вона може забезпечити їм безпечний простір і подобу нормальності в найважчі часи, а також гарантувати, що діти не зазнають втрат на все життя через пропущене навчання. Освіта також може стати порятунком, надаючи дітям доступ до інформації про ризики смертоносних вибухових боєприпасів і забезпечуючи їм та їхнім батькам доступ до основних медичних та психосоціальних послуг.

«Саме від забезпечення доступу до освіти залежить, що будуть відчувати мільйони дітей: надію чи відчай, додала Бауер,Освіта має вирішальне значення для їхнього майбутнього і для майбутнього всієї України».

Разом із партнерами ЮНІСЕФ працює над тим, щоб охопити якомога більше дітей безпечними та відповідними можливостями для навчання. Наша діяльність включає:

  • Міністерство освіти і науки за підтримки ЮНІСЕФ під час пандемії COVID-19 розробило платформу «Всеукраїнська школа онлайн» для учнів 5-11 класів, яка охоплює понад 80 тисяч переміщених учнів усередині України.
  • На десятках станцій харківського метро, ​​де діти змушені були ховатися та шукати безпеки, волонтери за підтримки ЮНІСЕФ облаштували приміщення, де вчителі, психологи та спортивні тренери регулярно грають і займаються з дітьми.
  • Випуски нового Дитячого онлайн-садку НУМО за підтримки ЮНІСЕФ та Міністерства освіти і науки регулярно набирають сотні тисяч переглядів.
  • Триває цифрова кампанія з навчання ризикам, пов’язаним з вибуховими боєприпасами (EORE), створена ЮНІСЕФ разом з Державною службою з надзвичайних ситуацій, нею охоплено 8 мільйонів користувачів онлайн.
  • Майже 250 тисяч дітей скористалися матеріалами для навчання, наданими ЮНІСЕФ для притулків, станцій метро та інших місць, де приймають переміщених дітей.
  • Для задоволення потреб дітей, які виїхали з України, ЮНІСЕФ підтримує уряди та муніципалітети щодо залучення дітей до національних шкільних систем, а також розвитку альтернативних шляхів навчання, включаючи цифрове навчання.

«Незважаючи на жах війни, ми зробили вражаючу роботу, щоб діти могли продовжувати вчитися. Зрештою, необхідно припинити бої, щоб можна було відбудувати навчальні закладі, а школи знову стали безпечними та цікавими місцями для навчання», – підсумувала Мікаела Бауер.

Діти та школи мають бути захищені відповідно до міжнародного гуманітарного права. Сторони конфлікту повинні вживати заходів для уникнення застосування вибухової зброї в населених пунктах та використання навчальних закладів у військових цілях.

Джерело: ЮНІСЕФ


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...