Опубліковано: 26 Квітня, 2022. Переглядів: 1124


Військовий експерт розповів, чому посилилися ракетні обстріли заходу й центру України

Російська Федерація намагається зірвати постачання зброї від Західних партнерів.

Тому просилися ракетні обстріли.

Щоб захиститися від крилатих ракет, Україна має просити посилити протиповітряну оборону сучасними засобами.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Олег Жданов.

“Ракетні удари по центру й заходу України посилилися, найімовірніше, через розмови про постачання техніки та озброєння від наших міжнародних партнерів. Росіяни намагаються нищити нашу інфраструктуру, щоб зірвати ці постачання”, – каже Жданов.

Засобів збивати крилаті ракети в Україні поки немає, наголошує експерт.

“Росіяни завдають ударів крилатими ракетами. Це високоточна зброя. У нас немає протиракетної оборони. Наше ППО має малі здатності зі збиття ракет. З балістичними ще можемо боротися і то не завжди. А з крилатими – це велика проблема. Саме тому ми говоримо про закриття нашого повітряного простору. Зараз це питання, імовірно, розв’язують завдяки постачанню нам сучасніших засобів ППО. Треба дякувати нашим повітряним силам, що вони хоч щось збивають”, – говорить Жданов.

Сподіватися, що в Росії закінчаться ракети, – марна трата часу, пояснює експерт.

“Там кількість ракет вимірюється тисячами. Якщо чекати, поки вони закінчаться, Росія розбомбить усю країну. Треба наявними силами боротися, а від партнерів вимагати, щоб включили в постачання серйозніші засоби ППО”, – додає Жданов.

Головний напрямок, де росіяни зосереджують сили, – це Донбас, каже експерт.

“Решта – це маневр із відвертання уваги. Щоб не дати можливості нашим Збройними силам перегрупуватися. Росіяни в усіх місцях, де є лінія зіткнення із ЗСУ, ведуть наступальні дії. Але це не наступ. Реальний наступ вони намагаються провести в зоні Операції об’єднаних сил”, – говорить Жданов.

Завдяки тому, що ЗСУ змогли завдати суттєвого вогневого ураження, окупанти не спромоглися організувати масштабний наступ на одному напрямку, пояснює експерт.

“Що Росія змогла зібрати – те вона й кинула в бій. Додаткові ресурси вони мають, але не мають часу їх зібрати. Щоб це зробити, їм потрібна оперативна пауза на два-три місяці. Ми не чекатимемо. Продовжуватимемо дії з майбутнім намаганням перейти в контрнаступ. Це наша головна перевага”, – наголошує Жданов.

Без резервів у росіян сильно малі шанси вийти на адміністративні межі Донецької та Луганської областей, додає експерт.

“Саме цю мету поставило їхнє політичне керівництво перед військовими. Зараз російський генштаб намагається відвернути Путіна від цих планів – пропонує захопити Одесу, йти на Молдову. Це свідчить про те, що вони не можуть виконати завдання щодо Донбасу. Піти на Одесу теж не мають сил”, – говорить Жданов.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...