Опубліковано: 24 Квітня, 2022. Переглядів: 589


Сьогодні Великдень – найбільше церковне свято року

24 квітня православна церква відзначає найважливіше свято для християн – Воскресіння Христове. Це свято також називають Пасха або Великдень.

Починається свято опівночі, коли на всеношній службі в храмі оголошують, що Христос воскрес. Служба триває декілька годин і завершується на світанку. Тоді в храмах освячують паски й великодні яйця – писанки й крашанки.

У такий спосіб церква символічно благословляє вірян споживати скоромну їжу, яка була заборонена цілих 40 днів – упродовж Великого посту.

Сьогодні перший сніданок відбувається рано, коли із церкви повертаються з освяченою їжею. Це родинне свято, коли ранком уся сім’я збирається за столом. Трапезу заведено починати з освячених продуктів – розговітися.

Традиційно, окрім пасок та яєць, на Великдень освячують сало, м’ясні вироби. Також у великодній кошик клали корінь хріну. Його ріжуть шматочками та викладають на святковий стіл разом з іншими освяченими продуктами. Кажуть, обов’язково треба з’їсти шматочок – “щоб зуби були здорові”. Освячують і сіль. Її зберігають упродовж року, використовували для приготування страв і для лікування. Наприклад, розчином освяченої солі полоскали зуби й горло в разі болю.

У народі кажуть: “на Великдень птах гнізда не в’є”. Це означає, що сьогодні нічого не можна робити. Заборонено шити, різати, використовувати гострі предмети, працювати на городі. Також не можна полювати та рибалити. Ще в день Світлого Воскресіння не можна сумувати.

Традиційно цей день проводять разом із родиною та близькими.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...