Опубліковано: 13 Квітня, 2022. Переглядів: 1743


“Це велика помилка Орбана” – Грозєв про позицію Угорщини щодо постачання зброї Україні

Керівник групи журналістів-розслідувачів Bellingcat Христо Грозєв вважає, що позиція прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана щодо непостачання Україні зброї є помилкою.

Звірства росіян у Бучі на Київщині мають стати переламним моментом у сприйнятті війни державами, які досі намагалися стояти осторонь, сказав Грозєв в інтерв’ю “BBC News Україна“.

“Є країни, які або не дали достатньо, або взагалі не надали озброєння Україні, хоча вони мають величезні склади зі зброєю. Наприклад, Угорщина та Болгарія. Це країни, які володіють величезною кількістю зброї, якої дуже потребує Україна. Сподіваюся, що після кадрів, які ми бачимо, вони змінять своє ставлення”, – зазначив Грозєв.

Додав, що кожен угорець вже визначився, на чиєму боці він перебуває у цій війні.

“Я думаю, що це велика помилка Орбана. Наскільки він зрозуміє це і буде готовий повернути політичне рішення щодо допомоги, я не можу сказати. Але, наприклад, у Болгарії це цілком можливо”, – зауважив журналіст.

Попри присутність в коаліційному уряді Болгарії соціалістичної партії, яка бойкотує військову допомогу Україні, все ж у парламенті та уряді є більшість, яка виступає за надання озброєння, вважає журналіст. Однак він не впевнений, що вони зможуть надати літаки:

“Це все-таки буде узгодженим кроком НАТО, його не ухвалюватиме одна країна. Болгарія, на жаль, сама не отримає від НАТО дозволу піти на пряму угоду. Існує оцінка, що країна, яка надасть МіГи (літаки-винищувачі), стане прямою учасницею війни, і існує ризик, що через це Росія може завдати удару по цій країні”.

За його словами, країни НАТО мають цілком нормальне ставлення до надання Україні артилерії, тож Болгарія може та повинна це зробити.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...