Опубліковано: 2 Квітня, 2022. Переглядів: 2119


“Російські війська готуються до нових потужних ударів” – Зеленський

На Сході України залишається вкрай напружена ситуація. Через це наші воїни готуються до більшої оборони.

Про це розповів президент України Володимир Зеленськийу своєму зверненні.

“Ми готуємося до ще більш активної оборони. Попереду складні битви. Зараз не можна думати ніби ми вже пройшли всі випробування.

Ми всі хочемо перемоги. Всі. Але коли вона буде – кожен це побачить, кожен це відчує, що настає мир”, – сказав глава держави.

Він наголосив, що на Донбасі та Харківському напрямку російські військові готуються до нових потужних ударів.

Про призов у Росії.

Зеленський повідомив, що від першого квітня у Росії стартував призов. Призовників можуть відправити на війну проти України.

Він звернувся російською мовою із закликом не йти на війну проти України.

“Попередьте кожного призовника, їхніх батьків. Нам тут не потрібні убиті люди. Бережіть своїх дітей, щоб вони не стали злочинцями. Не віддавайте їх в армію. Зробіть все, щоб вони жили вдома. У себе вдома”, – сказав президент.

За його словами, Росія забирає призовників і в Криму. Зеленський наголосив, що це порушення гуманітарного права та воєнний злочин та попросив мешканців Криму саботувати це та не виконувати злочинних наказів.

Про колаборантів.

Глава держави заявив, що на тимчасово окупованих територіях призначають гауляйтерів. Підприємства та органи влади, які не хочуть з ними співпрацювати, отримують погрози.

“Відповідальність за колаборацію невідворотня. Завтра чи післязавтра – це питання другорядне. За співпрацю з гауляйтерами чи окупантами будуть проблеми”, – додав він.

Про переміщення ворожих військ.

Зеленський зазначив, що зараз на півночі країни окупанти продовжують повільно відходити. Але в цей час бомбардування можуть продовжуватися. Також там вороги мінують територію, техніку та, навіть, тіла убитих людей.

“Ми просуваємося вперед. Просуваємося обережно. І кожен, хто повертається на цю територію, повинен бути обережним”, – закликав президент.

Про Маріуполь.

1 квітня Зеленський говорив з президентом Франції Еммануелем Макроном про гуманітарну катастрофу в містах, які обстрілюються, та окремо про Маріуполь.

Президент повідомив, що за день через гуманітарні коридори в трьох областях вдалося врятувати 6266 людей, у тому числі 3071 людину з Маріуполя.

“Європа не має права відповідати мовчанням на те, що відбувається з нашим Маріуполем, на цю гуманітарну катастрофу повинен відреагувати весь світ”, – підсумував він.
Зеленський повідомив, що наразі ведуться домовленості про вивезення з Маріуполя поранених та загиблих. Зокрема домовляються з Туреччиною.

Про вступ до ЄС.

Президент зустрівся з головою Європейського парламенту з Робертою Мецолою. Вони обговорили прискорення вступу України в ЄС, а також постачання зброї та підтримку цього парламентаріями Європи. Крім цього, поспілкувалися про підсилення санкційної політики проти Росії.

“Якщо ембарго – то ембарго. Якщо SWIFT – то проти всіх банків. А якщо бізнес з Росією – то просто не призупинення дільності, а повний вихід європейських компаній з російського ринку”, – акцентував глава держави.

Зеленський підписав указ про нагородження 7 військовослужбовців Спеціальної служби зв’язку та захисту інформації. Із них двох посмертно.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...