Опубліковано: 1 Квітня, 2022. Переглядів: 732


Вбивство цивільних і мародерство: BBC показали воєнні злочини росіян (ФОТО, ВІДЕО)

На шосе під Києвом російські терористи розстріляли цивільного чоловіка з піднятими руками.

Журналісти BBC повідомили про 13 тіл на ділянці дороги у 200 м між селами Мрія та Мила неподалік від столиці.

Українські воїни звільнили шосе від окупантів.

ВВС побачила багато тіл на шосе.

Двоє загиблих – українські цивільні, яких убили російські солдати. Решту ще не впізнали, вони лежать там, де їх убили, і лише двоє одягнені в українську військову форму.

Серед загиблих – подружжя, яке росіяни вбили й залишили на дорозі 7 березня.

Їхня зрешечена кулями автівка стояла біля згорілої АЗС. Поруч – обпалені й скручені рештки тіла, яке майже неможливо впізнати. У трупа на пальці обручка. Всередині авто лежить те, що залишилося від спаленого тіла жінки, рот якої застиг у беззвучному крику.

Загибель цих людей 7 березня зафіксував український безпілотник підрозділу територіальної оборони.

Підрозділ оприлюднив відео, яке потім поширили світові ЗМІ. Це спричинило хвилю обурення, оскільки свідчить про холоднокровне вбивство цивільної людини, що підняла руки.

ВВС з’ясували, що ці тіла належать Максиму Іовенку і його дружині Ксенії. Вони їхали в колоні з 10 цивільних авто, що намагалися втекти від росіян і дістатися Києва.

Ксенія та Максим Іовенки

Дорогою вони помітили російський танк на узбіччі. На відео з безпілотника видно, що він був із позначкою V – одним із символів російських збройних сил. Інші авто швидко розвернулися й на великій швидкості втекли. Але машина Максима зупинилася – імовірно, через пошкодження.

Максим вискочив і підняв руки. За кілька секунд його застрелили. Дружина загинула в машині. В авто також був їхній 6-річний син і літня мати одного з друзів Максима. Вони вижили й зараз у безпеці, але сильно травмовані.

Автівка подружжя згоріла, але на відео з дрона видно, що після нападу вона не спалахнула. Є припущення, що тіла та авто підпалили російські війська, щоб знищити докази своїх дій.

Наступні кілька сотень метрів можна побачити ще кілька згорілих автівок і тіл. Як саме вони загинули, невідомо. Найімовірніше, їх убив екіпаж танка або інші російські військові.

Деякі докази, зібрані ВВС, шокують, тому їх не можна показувати повністю. Тут тіло загиблого вкрили гумовими шинами.

Деякі тіла залишили там, де їх убили. Інші звалили на купу й обклали шинами. Обгорілий одяг свідчить про їх намагалися підпалити. Шини – легкозаймисті, тому їх застосовували для розпалювання.

Окоп, у якому стояв танк, має чітку дугу вогню на всій території, де лежать 13 тіл. Танк поїхав, а його екіпаж залишив сміття і польові пайки російської армії. Поруч у лісі стоїть щонайменше ще один танк, який згорів після влучення протитанкової ракети.

Український солдат показав журналістам знайдений у танку гаманець. Там лежали російські посвідчення особи, російські рублі й білоруські монети. Основний удар на північний захід від Києва завдали сили, що перейшли кордон із Білоруссю, союзницею Москви.

Поруч із підбитим танком – залишки табору із землянками, стільцями й довгим столом, заваленим залишками їжі й пиття.

Все це оточене великими купами сміття, гнилою їжею й порожніми пляшками з-під алкоголю. Українські військові кажуть, що росіяни пограбували магазини на АЗС.

Поруч зі столом лежить великий болторіз. Купи розкиданого сміття зазвичай є ознакою недисциплінованості солдатів.

Покинутий табір рашистів.

Українські воїни сказали, що знищили більше російської бронетехніки, і журналісти проїхали 2-3 км далі.

У невеликому селі стояли спалені російський танк і два БТРи. Частина уламків ще диміла.

“Жахливі сцени на дорозі були не просто страшною смертю людей, які стали жертвами рішення президента Путіна напасти на Україну. Це – місце злочину з доказами, які необхідно зібрати й зберегти для розслідування.

За законами війни цивільні мають бути захищені, їх вбивство є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права, що прирівнюється до воєнного злочину”, – пишуть BBC.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...